ARTIKEL

10 tan ikan Tilapia Batang Ai ke Singapura bulan depan 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Syarikat Borneo Eco Fish Sdn Bhd, mengekalkan momentum positif apabila meneruskan mengeksport 10 tan lagi ikan Tilapia Batang Ai ke Singapura bulan ini.

Pengarah Pemasaran Borneo Eco Fish Thomas Hii berkata dengan bantuan Pejabat Perdagangan dan Pelancongan Sarawak (STATOS), ikan tersebut akan dijual di 67 cawangan Pasaraya Sheng Siong, antara rangkaian pasaraya terbesar di Singapura.

Katanya sebelum ini, bekalan ikan Talapia ke Pasaraya Sheng Siong terhenti disebabkan oleh pandemik COVID-19, tetapi penjualan kini telah diteruskan dengan jenama baru iaitu Borneo Ecofish.

“Ini adalah penghantaran pertama kami selepas COVID-19 dan apa yang lebih bermakna kali ini ialah ikan kami akan dipasarkan di bawah jenama Borneo Eco Fish, dengan pembungkusan dan logo kami sendiri mulai sekarang.

“Penghantaran ikan ini dijadualkan berlepas dari pelabuhan Kuching 31 Julai ini dan berkemungkinan akan berada di pasaran Singapura pada Ogos kelak,” katanya. 

Beliau berkata demikian dalam sidang media mengenai penghantaran terbaharu Tilapia Batang Ai ke Pasar Raya Sheng Siong di Singapura, yang diadakan hari ini di pejabat Borneo Eco Fish di Pusat Komersial Bormill di sini.

Baca lain  Kurangkan berpolitik, kerja lebih kuat - Fadillah

Beliau juga yakin bahawa ikan tilapia diternak di perairan Batang Ai yang bersih dan isinya kaya dengan nutrien dan tidak berbau hanyir. 

“Sheng Siong sentiasa menyokong produk Sarawak, dan dalam beberapa perbincangan dengan majikan mereka (Sheng Siong), menyatakan bahawa beliau tidak pernah merasai ikan dengan kualiti yang begitu tinggi.

“Kami berharap sokongan berterusan mereka akan memberi inspirasi kepada kami untuk meneruskan penternakan ikan di Batang Ai, yang akhirnya akan memberi manfaat kepada masyarakat setempat,” katanya.

Manakala bagi Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Statos Chew Chang Guan, beliau menekankan bahawa pemberian jenama Borneo Eco Fish di Singapura dipacu oleh persaingan sengit yang wujud di pasaran. 

Beliau mendedahkan bahawa Singapura tidak hanya mendapatkan bekalan ikan dari Sarawak tetapi juga dari negara jiran. 

“Namun, saya yakin kualiti mereka tidak dapat dibandingkan dengan Sarawak, kerana produk Sarawak adalah yang terbaik. 

“Oleh itu, usaha kami adalah untuk memasarkan kualiti produk Sarawak, memastikan bahawa jika pengguna mencubanya, mereka akan terus datang kembali untuk mendapatkan (produk Sarawak) lagi,” ujarnya. 

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Jambatan Sebauh dijangka siap lebih awal

SEBAUH : Kemajuan kerja-kerja pembinaan Jambatan Sebauh menyeberangi Sungai Kemena dekat sini berada pada tahap 12.67 peratus dan lebih awal. Menurut Timbalan Premier Datuk Amar

Bangunan Persatuan Autistik Kuching diperbesar

KUCHING: Kerajaan Sarawak menyediakan geran sebanyak RM4,179,000 untuk membina blok pendidikan tiga tingkat kedua Persatuan Autistik Kuching (KAA) yang baharu. Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan

TYT terima kunjungan hormat Shell Malaysia

KUCHING: Yang di-Pertua Negeri Sarawak Tun Pehin Sri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar menerima kunjungan hormat Shell Malaysia, di Astana Negeri Sarawak, hari ini. Kunjungan

BERITA TERBARU

Thailand perlu pertimbang pindahkan ibu negara

BANGKOK: Thailand mungkin perlu mempertimbangkan untuk memindahkan ibu negaranya, Bangkok kerana paras air laut yang semakin meningkat, kata seorang pegawai kanan di pejabat perubahan iklim

Eksport produk kayu menurun

KUCHING: Prestasi nilai eksport produk perkayuan Sarawak merekodkan penurunan sebanyak sembilan peratus dengan sebanyak RM682 juta berbanding RM752 juta untuk tempoh sama tahun lalu. Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali

Sule jual kenderaan mewah 

PELAWAK Indonesia Sule, menjual kenderaan mewah miliknya yang terdiri daripada Ford Mustang, Porsche, Jeep Wrangler dan Mercedes Benz kerana tidak digunakan. Sule mengatakan dia menjual

Erat hubungan bersama komuniti

KEMERIAHAN sambutan Aidilfitri masih dirasai sempena Program Jiwa Madani bersama-sama Komuniti anjuran Ikmas di Dataran Ikmas, baru-baru ini. Program dihadiri tetamu jemputan khas iaitu Pengarah