18 lorong diperuntukkan untuk mengerjakan tawaf

MAKKAH: Pentadbiran Am Urusan Hal Ehwal Masjidil Haram dan Masjid Nabawi memperuntukkan 18 laluan untuk melakukan tawaf, di mana tanda laluan tawaf dan pelekat penjarakan fizikal diletakkan di seluruh halaman Al-Mataf, dengan 14 laluan adalah tambahan kepada empat yang disediakan di tingkat satu.

Menurut laporan oleh Saudi Press Agency (SPA), Pentadbiran Am juga memperuntukkan tempat untuk menunaikan solat selepas tawaf yang dapat menampung sekitar 2,000 jemaah.

Tapak pertama adalah di ruang bawah tanah halaman Al-Mataf, dan ia cukup untuk menampung kira-kira 500 jemaah.

Tapak solat kedua terletak di tingkat satu yang cukup untuk kira-kira 1,500 jemaah.

Laluan jarak fizikal juga ditempatkan di seluruh kemudahan Masjidil Haram.

Pengarah Pentadbiran Umum bagi Orang Ramai, Osama Al-Hujaili, berkata pihak pentadbiran bekerja keras untuk menyediakan dan memastikan semua yang diperlukan di Masjidil Haram.

“Pihak kami akan memanfaatkan semua kemampuan manusia dan material, selain proses penerimaan umrah di pekarangan Masjidil Haram akan dipastikan sehingga selesai dan mengembalikan jemaah ke tempat ketibaan mereka.

“Rancangan bersepadu ini dibuat sebelumnya untuk menjaga keselamatan jemaah yang menunaikan umrah dan pengunjung berdasarkan keadaan luar biasa daripada wabak COVID-19. – BERNAMA

Suara Sarawak