ARTIKEL

Contohi kepatuhan mangsa banjir di utara Sarawak baru-baru ini

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Orang ramai khususnya masyarakat di Sarawak perlu mengambil iktibar daripada bencana banjir baru-baru ini di mana tiada kluster banjir dilaporkan biarpun ramai mangsa dipindahkan ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS).

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia(JBPM) Sarawak Khirudin Drahman@Hussaini menegaskan ia susulan mangsa-mangsa banjir telah mematuhi prosedur operasi standard (SOP) secara serius sepanjang pengendalian bencana.

Jelasnya, kesemua PPS di bawah kawalan bomba ketika itu diarahkan agar sentiasa mementingkan SOP bagi memastikan tiada sebarang penularan wabak Covid-19 berlaku.

“Hasilnya, kesemua PPS di bawah kawalan Jabatan Bomba dan Penyelamat tiada sebarang laporan berkaitan kluster banjir.

“Hal ini terbukti apabila kita mengikuti SOP 100 peratus, maksudnya tiada halangan untuk mengekang penularan wabak ini di kawasan tertentu.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas melakukan lawatan operasi sanitasi awam di pekarangan Masjid India hari ini.

Justeru, beliau menggesa agar orang ramai memberikan penekanan terhadap pematuhan SOP dengan pendekatan 3W, 3C, 3P.

Konsep 3W merangkumi kerap mencuci tangan dengan air dan sabun (wash), memakai pelitup separuh muka di tempat awam atau jika bergejala (wear), dan amaran atau peringatan (warn).

Bagi konsep 3C, bermaksud jauhi kawasan yang sesak (crowded place), elakkan kawasan yang sempit (confined space) dan elak bersembang dengan jarak yang dekat (close conversation) manakala konsep 3P iaitu Pengawasan, Pencegahan dan Pelindungan.

Ujarnya, masyarakat khususnya yang meraikan Hari Gawai diingatkan untuk mengamalkan konsep 3L yang merujuk kepada tidak Lupa, Lalai dan Leka menjelang musim perayaan itu nanti.

BERITA LAIN

Tingkatkan kesedaran bayar balik pinjaman

MUKAH: Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) mendedahkan sebanyak RM477,189 jumlah tunggakan bayaran balik Skim Pinjaman Rumah Panjang direkodkan di Bahagian Mukah sehingga Julai 2024. Pengerusinya Abdul

Tawan Bung Muan pada Hari Sarawak

BAU: Tidak mensia-siakan cuti umum sempena sambutan Hari Sarawak ke-61 hari ini, kira-kira 500 penduduk dari sekitar daerah ini mengambil peluang mencabar diri ‘menawan’ puncak

Pendapatan isi rumah di Sarawak RM4,978

BINTULU: Kerajaan Sarawak kini sedang menumpukan usaha untuk meningkatkan lagi penengah pendapatan isi rumah di negeri itu, kata Premier Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Sarawak hanya mahu hak yang sedia ada

BINTULU: Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg menegaskan bahawa Sarawak tidak berniat untuk menjatuhkan mana-mana entiti nasional seperti yang cuba ditularkan oleh

BERITA TERBARU

Tingkatkan kesedaran bayar balik pinjaman

MUKAH: Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) mendedahkan sebanyak RM477,189 jumlah tunggakan bayaran balik Skim Pinjaman Rumah Panjang direkodkan di Bahagian Mukah sehingga Julai 2024. Pengerusinya Abdul

Anak beranak maut kemalangan rempuh lampu jalan

KUANTAN: Seorang bapa dan anak lelakinya maut apabila motosikal mereka terbabas dan melanggar lampu jalan di KM18 Jalan Jerantut-Temerloh berhampiran simpang Bukit Ketupat, malam tadi.

91 murid keracunan makanan, tiada kes kritikal

KOTA KINABALU: Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (JPNS) Datuk Raisin Saidin mengesahkan berlaku kes keracunan makanan melibatkan 91 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Gaya semalam.