Presiden STAR terkejut dengan kemalangan di jalan Bintulu-Miri baru baru ini

KUCHING: Parti Reformasi Negeri Sarawak (STAR) menjelaskan begitu terkejut dengan kemalangan ngeri yang berlaku di jalan Bintulu-Miri yang menyebabkan kehilangan tiga nyawa dan tujuh cedera parah pada petang Rabu lalu.

Presiden STAR, Lina Soo mempersoalkan kemalangan tersebut yang melibatkan kenderaan utiliti sukan (SUV) dan treler.
Jelas beliau wujud sama ada atau tidak larangan terhadap kenderaan berat seperti treler, dan trak yang melalui jalan di seluruh Sarawak semasa musim perayaan Gawai.

Soo percaya bahawa terdapat larangan kenderaan berat untuk hari perayaan Raya iaitu pada 1 Jun hingga 3 Jun, 8 dan 9 Jun tetapi tidak ada peraturan sedemikian untuk perayaan Gawai di Sarawak.

“Saya mengakui bahawa adanya kemalangan berlaku, tetapi jika halangan kenderaan berat telah berlaku di Sarawak semasa tempoh Gawai, kesannya akan dapat dicegah, atau kurang teruk sekiranya berlaku kemalangan,” katanya dalam satu sidang media baru-baru ini.

Soo menggesa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk mengenakan larangan ke atas kenderaan berat di atas jalan raya semasa tempoh Gawai bermula hari ini (31/5) dan 3 hingga 4 Jun.

Dalam pada itu, Soo juga kesal mengenai syarikat penerbangan yang memanfaatkan musim perayaan untuk mengaut keuntungan tambahan daripada penumpang.

“Syarikat penerbangan tidak boleh mengambil kesempatan semasa perayaan Gawai, Hari Raya dan Tahun Baru Cina, mengambil kesempatan daripada orang Sarawak yang bekerja atau belajar di luar negeri yang ingin balik kampung untuk bertemu dengan keluarga,” tegasnya.

Hasil semakan beliau ke atas harga di menunjukkan syarikat Malaysia Airlines dan AirAsia untuk tempoh Gawai, Soo mendakwa tiket dari Kuching ke Kuala Lumpur dan sebaliknya bernilai dari RM600 hingga RM1,300.

“Tambang itu ditingkatkan dengan tiga atau empat kali ganda berbanding dengan harga tambang biasa. Perkara ini tidak boleh diterima dan secara amnya mereka tidak bertanggungjawab sebagai syarikat penerbangan, “tegasnya.

Beliau berkata pulang dengan keluarga semasa perayaan adalah tanggungjawab dan tanggungjawab anak-anak, dan rakyat Sarawak yang harus digalakkan, dan tidak dihalang dengan harga tiket yang sangat tinggi kerana ingin pulang ke rumah pada masa perayaan.

“Saya harap semangat tanggungjawab sosial korporat (CSR) akan menjadi keperluan syarikat penerbangan untuk membuat keuntungan luar biasa daripada masyarakat kita yang perlu pulang ke rumah pada musim perayaan.” ujarnya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak