Projek Darul Hana berjalan lancar

KUCHING: Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg semalam berkata, beliau gembira projek pembangunan Perumahan Darul Hana telah berlangsung dengan lancar dan mengikut jadual.

Kelancaran ini menurutnya, didorong oleh kerjasama pelbagai pihak termasuk ketua-ketua masyarakat, yang memberi kerjasama kepada Lembaga Pembangunan dan Lindungan Tanah (Pelita) untuk memberi tempat dan kehidupan yang lebih selesa kepada penduduk di kawasan berkenaan.

“Projek tersebut akan disiapkan pada tahun 2021 dan kerjasama semua pihak akan membantu proses perpindahan berjalan dengan lancar.

“Saya yakin Darul Hana akan menjadi model kepada pembangunan untuk seluruh negeri Sarawak,” katanya ketika berucap dalam Majlis Iftar Ramadan Darul Hana 2019, di sini semalam.

Pada majlis tersebut, beliau turut menyampaikan sumbangan sebanyak RM17,600 kepada 176 penerima, yang terdiri daripada golongan kurang berkemampuan, anak-anak asnaf, anak-anak yatim piatu dan orang kelainan upaya (OKU) dari 13 buah kampung di kawasan Kampung Seberang Hilir.

Majlis Iftar Ramadan Darul Hana merupakan aktiviti tahunan Pelita setiap kali menjelang Aidilfitri.

Ia dianjurkan dengan kerjasama Jawatankuasa Masjid Darul Hana dan dibantu Jawatankuasa Keselamatan Kampung Seberang Hilir (JAKASEH).

Hadir sama isteri kepada Ketua Menteri, Datin Patinggi Juma’ani Tun Tuanku Haji Bujang, Adun Pantai Damai Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi dan Datuk Bandar DBKU, Datuk Abang Abdul Wahab Abang Julai.

Suara Sarawak