Tauke sayur dicekup curi elektrik

KUCHING: Pengusaha sayursa yuran komersial di Jalan Oya, Sibu dicekup semalam selepas didapati membuat penyambungan bekalan elektrik secara haram dari tiang elektrik berdekatan.

Serbuan ke lokasi dilakukan bersama Unit Pemeriksa Elektrik (EIU) Kementerian Utiliti dan pihak polis mengesan, pengusaha kebun berkenaan mendapat bekalan elektrik secara langsung dari transformer di tiang perkhidmatan, melewati meter.

Bertindak maklumat awam, Sarawak Energy sejak Mac tahun ini mendapati pengusaha kebun telah melakukan jenayah beberapa kali sebelum ini. Sarawak Energy telah meletakkan pengusaha kebun berkenaan pada senarai pengawasan untuk kecurian bekalan elektrik dan kini pihaknya bekerjasama dengan polis.

Jurucakap Syarikat Sesco Berhad berkata, penyambungan haram dengan pendawaian terdedah adalah membahayakan keselamatan dan ia juga boleh menyebabkan kebakaran.

“Kebun sayur tersebut juga didapati menyediakan tempat tinggal kepada pekerja imigran yang dilengkapi dengan unit penghawa dingin. Semua sambungan haram telah diputuskan dan disita sebagai bukti semasa serbuan,” katanya.

Beliau berkata, kecurian bekalan elektrik masih berleluasa di Sarawak dan, Sarawak Energy akan terus bekerjasama dengan EIU, polis dan agensi penguat kuasa lain bagi mengesan sasaran.

Katanya, Sarawak Energy juga sedang mengkaji teknologi yang boleh mengesan aktiviti kecurian bekalan elektrik haram untuk membendung jenayah ini.

Sarawak Energy ingin mengingatkan orang ramai yang didapati bersalah mencuri elektrik akan dikenakan hukuman mengikut Seksyen 33 (5) Ordinan Elektrik, yang membawa hukuman denda RM100,000 dan / atau penjara lima tahun atau kedua-duanya.

Orang awam yang mengesan aktiviti yang mencurigakan boleh menghubungi talian hotline Sarawak Energy di 082-443535.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak