166,888 unit rumah tiada pembeli

KUCHING: Laporan Pusat Maklumat Hartanah Negara (NAPIC) pada Disember mendedahkan untuk suku ketiga 2018, harga median rumah di Malaysia adalah RM293,000 berbanding RM170,000 pada 2012.

Mohd. Sidki Hasan, akauntan dan pengasas Malaynomic, sebuah badan penganalisa ekonomi dipetik daripada akhbar nasional pada Febuari lalu berkata, Kuala Lumpur mencatat median paling tinggi iaitu RM550,000 diikuti Selangor RM400,000 manakala Perlis paling rendah dengan RM210,000.

Dalam pada itu, katanya, pelancaran tabung berjumlah RM1 bilion oleh Bank Negara pada 29 Januari 2019 untuk membiayai pembelian rumah mampu milik bagi golongan B40 yang mempunyai pendapatan isi rumah di bawah RM2,300 sebulan, amat dialu-alukan.

Mohd. Sidki menyatakan, Gabenor Bank Negara, Datuk Nur Shamsiah Mohd Yunus meletakkan sasaran pembeli rumah pertama berharga di bawah RM150,000.

Lima institusi bank dilantik untuk tujuan tersebut dengan kadar faedah yang cukup rendah iaitu 3.5 peratus dan tempoh pembiayaan 40 tahun atau umur maksimum 70 tahun, yang mana lebih singkat.

Ini juga merupakan alternatif tambahan kepada skim terdahulu seperti Skim Jaminan Kredit Perumahan, Skim Perumahan Belia dan Skim Rumah Pertamaku.

Maka, kajian Bank Negara pada 2018 mendapati faktor pertama mengapa harga rumah terlalu tinggi adalah peningkatan pendapatan isi rumah tidak sepadan kenaikan harga rumah.

Kajian tersebut disokong beberapa kajian berkaitan gaji permulaan graduan universiti hari ini bukan sahaja tidak meningkat malah ada yang lebih rendah berbanding 20 tahun lepas sedangkan harga rumah dan kos hidup meningkat berkali ganda untuk tempoh sama.

Faktor kedua, harga permulaan rumah baharu dibina tinggi kerana pemaju mengguna alasan peningkatan kos pembinaan terutama kos tanah dan bahan pembinaan serta bayaran proses kelulusan pihak berkuasa tempatan yang mahal.

Menurut Bank Negara lagi, jumlah keseluruhan kediaman tidak terjual untuk suku kedua 2018 ialah 166,888 unit, dua kali lebih tinggi berbanding tahun 2015 (71,62 unit).

Sebanyak 70 peratus hartanah ini berharga RM250,000 ke atas dan dua pertiga merupakan kondominium atau pangsapuri.

Pihak pemaju menuding jari kepada Bank Negara atas kenaikan ini kerana langkah memperketatkan syarat kelulusan pinjaman, namun Bank Negara menjelaskan peratusan permohonan pinjaman diluluskan tinggi.

Isu sebenar ialah harga rumah terlalu mahal berbanding pendapatan pemohon sekali gus tidak melayakkan mereka mendapat pinjaman.

Institusi kewangan tidak boleh membenarkan pemohon tidak layak mendapatkan pinjaman kerana ia akan meningkatkan risiko kecairan dan pinjaman tidak berbayar (NPL).


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak