Uggah, Baru sepakat projek di Sarawak tidak dipolitik

KUCHING: Buat julung kalinya, Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas dan Menteri Kerja Raya Baru Bian semalam secara bersama mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Negeri (MTN) di sini.

Mesyuarat ini penting untuk memastikan pelaksanaan dasar, program dan projek Kerajaan Persekutuan, khususnya di bawah Rancangan Lima Tahun negara dan inisiatif semasa kerajaan diselaraskan serta dipantau secara holistik dengan kerjasama Kerajaan Sarawak.

Menurut Uggah, mesyuarat kali kedua itu amat bermakna dan bersejarah kerana ia bertujuan me- laksanakan pemantauan ke atas projek Persekutuan yang dilaksa- nakan di Sarawak.

“Saya berterima kasih kepada Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad kerana melantik saya sebagai Pengerusi Bersama MTN.

“Oleh itu, saya berharap setiap projek yang dijalankan di Sarawak tidak dipolitikkan,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat tersebut di sini.

Uggah berkata, beliau berpuas hati dengan hasil mesyuarat berkenaan dan berharap ia diteruskan untuk memantau pelaksanaan projek bekalan elektrik di negeri ini.

“Terdapat keperluan untuk memantau projek bekalan elektrik di Sarawak apabila Kerajaan Sarawak memperuntukkan RM2 bilion.

“Pemantauan ini penting agar tidak berlaku pertindihan projek bekalan elektrik antara Kerajaan Sarawak dan Persekutuan,” ujarnya.

Dalam sidang media yang sama, Uggah turut menzahirkan penghargaan Kerajaan Sarawak terhadap peruntukan RM10.5 juta daripada Kerajaan Persekutuan untuk kerja-kerja penyukatan tanah di negeri ini. “Peruntukan terbabit membolehkan Kerajaan Sarawak melakukan penyukatan tanah di bawah Seksyen 6 dan 18 Kanun Tanah Negeri.

“Ini membuktikan wujudnya kerjasama antara Putrajaya dan Sarawak dalam menangani isu tanah,” katanya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak