Bantuan RM350 juta sekolah daif tunggu kelulusan Parlimen

TEBEDU: Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi Datuk Seri Michael Manyin Jawong memberitahu, pinjaman pendahuluan RM350 juta untuk membaiki sekolah daif di negeri ini kini di peringkat akhir perbincangan.

Menurutnya, pegawai daripada kementeriannya bertemu dengan pegawai Kementerian Kewangan dan Kementerian Pendidikan minggu lalu untuk menyelesaikan isu ini.

“Hasil perbincangan terbabit, beberapa perkara telah dimuktamadkan termasuk bayaran pinjaman pendahuluan RM350 juta.

“Saya berharap ia tepat pada masanya kerana perkara ini perlu dibawa ke Parlimen terlebih dahulu untuk diluluskan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Program Bantuan Pakaian Seragam Sekolah di SMK Tebedu di sini, semalam.

Manyin yang juga Adun Tebedu memberitahu, sekolah berpusat diberi keutamaan terlebih dahulu untuk mengguna pakai dana berjumlah RM350 juta itu.

“Maka, sekolah yang mempunyai kurang murid akan ditutup sebelum dialihkan ke sekolah berpusat.

Katanya, sekolah berpusat pertama di kawasan Tebedu ialah SK Kujang Mawang yang menyatukan murid SK Tesu, SK Gahat Mawang, SK Kujang Sain dan SK Daha.

“Hasil daripada dialog dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di Tebedu, kita telah mencapai kata sepakat untuk memusatkan sekolah di SK Kujang Mawang.

Selain itu, dua lagi sekolah berpusat akan ditubuhkan di kawasan Betong.

“Kaedah memusatkan sekolah mampu menjimatkan kos baik pulih kerana terdapat beberapa sekolah hanya mempunyai lima atau sepuluh murid,” tambah Manyin lagi.

Suara Sarawak