Berazam hapuskan sisa kemiskinan

KUCHING: Pegawai dan staf Kementerian Pemodenan, Tanah Asli dan Pembangunan diingatkan agenda penting dan kritikal pada masa akan datang.

Menterinya Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata ini adalah untuk mengubah sektor pertanian negeri dan membasmikan sisa kemiskinan.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan “Malam Penghargaan Gawai Raya” di sebuah hotel di sini malam semalam.

“Jika kita berjaya dalam tugas kita, kita akan membawa perubahan yang baik kepada para petani kita.

“Kita akan mengurangkan sisa kemiskinan sekarang kepada 0.6 peratus.

“Kita juga akan menjadikan negeri ini pengeksport bersih produk makanan dan makanan menjelang 2030,” katanya.

Uggah yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata, Pelan Induk Pertanian Negeri merupakan sebahagian daripada agenda transformasi yang akan dilaksanakan mulai tahun depan.

“Kita berhasrat untuk membawa teknologi baharu ke sektor ini kerana semakin ramai penglibatan daripada golongan muda yang menggunakan model perniagaan baharu,” jelasnya.

“Perjalanan itu tidak akan menjadi pelayaran biasa kerana senario politik semasa di negara ini dan persaingan daripada negara jiran.

“Tetapi saya percaya kita akan menangani semua cabaran pada masa depan jika kita semua dapat menarik sumber kita bersama-sama,” jelasnya.

Mengulas lanjut tentang langkah membasmikan kemiskinan, Uggah berkata angka itu berada pada takah 60 peratus pada tahun 70-an tetapi berjaya dikurangkan kepada 0.6 peratus ketika ini.

“Matlamat kita adalah untuk membanteraskan kemiski- nan,” kata Uggah, sambal menambah terdapat kira-kira 60,000 keluarga miskin dan miskin tegar ketika ini.

“Dan jangan lupa kita mempunyai GPS untuk membantu kita naik walaupun ditimpa ombak setinggi enam meter,” katanya merujuk kepada keazaman Kerajaan Sarawak.

Sementara itu, beliau berkata beliau bernasib baik kerana mempunyai dua Menteri Muda yang mampu dan bersemangat dalam bidang pertanian dan isu tanah asli dan disokong oleh pegawai yang komited dan berpengalaman untuk membantu mentransformasi bidang berkenaan.

“Marilah kita terus mencari cara dan kaedah yang lebih baik dalam perjalanan kita,” katanya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak