LRT dengan sistem ART diterima positif

KUCHING: Rakyat Sarawak menyambut baik pembinaan LRT dengan sistem ART atau Aliran Transit Rapid Autonomi di negeri ini.

Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak Datuk Seri Fatimah Abdullah berkata, ia kini diterima baik rakyat berbanding sebelum ini.

“Cadangan pembinaan LRT ini sudah lama diutarakan Ketua Menteri (Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg) tetapi dahulu rakyat belum bersedia dengan perubahan itu.

“Sekarang rakyat Sarawak telah menyambut baik pembinaan LRT untuk kemudahan awam, lebih-lebih lagi dengan sistem baharu yang lebih jimat dan tidak menelan kos yang besar,” katanya selepas menerima kunjungan hormat UPPN di Bangunan Baitulmakmur di sini, semalam.

Beliau berkata, penting untuk rakyat menerima sesuatu inovasi dan apabila rakyat bersedia menerimanya, maka semakin mudah Kerajaan Sarawak menyediakan kemudahan ini.

“Kemudahan asas seperti pengangkutan awam di bandar raya Kuching amat diperlukan  kerana bandar raya ini membangun dengan pesat.

“Kaloau dahulu kita tidak terfikir tentang Lebuh Raya Pan Borneo, kesesakan lalu lintas, keperluan infrastruktur seperti pengangkutan awam LRT, namun sekarang keperluan kemudahan seperti ini amat mendesak,” jelasnya.

Fatimah menambah, kemudahan pengangkutan seperti LRT diperlukan di Kuching tetapi hendaklah bersesuaian dengan keadaan dan skalanya.

“Justeru bentuk model LRT yang dipilih juga perlu bersesuaian dengan bentuk muka bumi Sarawak,” tambahnya lagi.

Kelmarin, Ketua Menteri yang berada di bandar Nanchang, China membayangkan Sarawak akan menggunakan trem ini yang boleh menjalar di jalan raya biasa, jika tidak menggunakan sistem rel.

Ia bukan sahaja menjimatkan, malah tidak memerlukan ruang yang besar, selain kos yang efektif.

Suara Sarawak