Mahkamah Persekutuan beri Dewan Sarawak cuti untuk rayuan terhadap keputusan mahkamah

KUCHING: Mahkamah Persekutuan semalam membenarkan permohonan Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sarawak untuk merayu mengenai keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan berhubung status pelucutan Dr Ting Tiong Choon sebagai ADUN Pujut, susulan memiliki dua kewarganegaraan.

Speaker Datuk Amar Mohd Asfia Awang Nassar berkata, permohonan itu dibuat oleh tiga pemohon iaitu beliau sendiri sebagai Speaker Dewan Ogos ini; Datuk Seri Wong Soon Koh sebagai menteri kanan negeri ini dan Dewan Undangan Negeri ini.

“Speaker diwakili oleh peguam kanan, Tan Sri Cecil Abraham dan Shakar Ram Asnani manakala pemohon kedua diwakili oleh George Lo dan pemohon ketiga diwakili oleh Timbalan Peguam Besar Negeri, Saferi Ali,” katanya pada sidang media di sini kelmarin.

Pada 17 Jun, 2017, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa pembatalan status Ting sebagai ADUN Pujut adalah tidak mematuhi undang-undang.

Pada 13 Julai, Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa Dewan Undangan Negeri telah melepasi kuasanya apabila melucutkan Dr Ting sebagai seorang ahli dewan undangan negeri berdasarkan pemilikan dua kewarganegaraannya, yang mana Dr Ting telah serahkan kembali sebelum dicalonkan untuk pemilihan bagi Pujut.

Pada 12 Mei, 2017, Dr Ting dilucutkan daripada kerusi ADUN selepas Wong, yang pada ketika itu ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan E-Dagang membentangkan satu usul dalam Dewan Undangan Negeri.

Mohd Asfia, Wong dan dewan undangan negeri membawa kes ini ke Mahkamah Persekutuan selepas Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Tinggi Kuching menolak perlucutan Dr Ting sebagai ADUN Pujut.

Suara Sarawak