Raja dadah El Chapo dipenjara seumur hidup

NEW YORK: Mahkamah Persekutuan Amerika Syarikat (AS) di Brooklyn pada Rabu menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas raja dadah Mexico,  atas pelbagai kesalahan berkaitan jenayah dadah selama hampir tiga dekad.

Guzman, 62, bekas ketua kartel dadah Sinoloa di Mexico disabitkan bersalah menyeludup ratusan tan kokain, heroin, methamphetamine dan ganja ke AS termasuk pengubahan wang haram serta kesalahan berkaitan senjata api.

Hakim Brian Cogan yang menjatuhkan hukuman itu turut mengarahkan bekas ketua kartel dadah Sinaloa itu membayar AS$12.6 bilion (RM51.8 bilion).

Guzman meloloskan diri buat kali pertama dari penjara berkawalan maksimum di Mexico pada 2011 selepas merasuah pegawai penjara dan sekali lagi pada 2016. Guzman akhirnya diekstradisi ke AS pada Januari 2017.

Guzman terkenal sebagai pengedar dadah pada 1980-an dengan mengorek terowong bawah tanah di sempadan AS-Mexico yang membolehkannya mengedar bahan berkenaan lebih pantas berbanding saingannya.

Pendakwa AS mendakwa Guzman menjual dadah bernilai lebih AS$12 bilion (RM49 bilion) malah majalah Forbes pernah menyenaraikannya antara lelaki terkaya dunia.  – AFP

Isteri raja dadah, Emma Coronel meninggalkan mahkamah setelah keputusan penjara seumur hidup ke atas suaminya

Suara Sarawak