Bina tiga jalan raya kurangkan kesesakan

KUCHING: Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Kerja Raya (KKR) bakal membina tiga jalan raya akses ke kawasan selatan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching dengan kos berjumlah RM129 juta.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Chong Chieng Jien berkata, RM20 juta telah diperuntukkan untuk membina jalan tersebut melalui Jabatan Kerja Raya Malaysia kepada JKR Cawangan Sarawak.

“Pembinaan tiga jalan raya tersebut ialah membina jalan baharu empat lorong sepanjang 2.25 kilometer yang menghubungkan jalan utama kawasan Stutong ke jalan berdekatan Sungai Tapang.

“Turut dibina ialah dua buah jambatan konkrit merentasi Sungai Sangkoh dan Sungai Semengo.

“Manakala jalan kedua ialah menaik taraf jalan dua lorong dua hala yang sedia ada daripada piawaian R3 ke U5 mengikut ketetapan JKR sepanjang 4.54 kilometer,” katanya.

Jalan ketiga pula ialah, membina empat lorong kepada dua hala sepanjang 0.52 kilometer yang menghubungkan jalan kedua ke persimpangan utama Batu 7, Kota Sentosa dengan piawaian U5.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media di Ibu Pejabat DAP Jalan Padungan semalam.

Tambah beliau, projek akses jalan Lapangan Terbang ke jalan alternatif dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas di kawasan Batu 7, Batu 6 dan Batu 8.

“Projek ini harus diurus dengan cekap kerana peruntukan telah disediakan.

“Sekiranya tidak diuruskan dengan baik, maka peruntukan akan dikembalikan kepada KKR,” jelasnya.

Beliau turut menjelaskan tempoh pelaksanaan projek masih belum dapat dipastikan.

Katanya ia bergantung kepada kepantasan serta kecekapan pihak yang bertanggungjawab.

Suara Sarawak