Bomba puji tindakan pantas penduduk Kampung Seberang

SARIKEI: Sikap prihatin dan tindak pantas penduduk berjaya mengelak kemusnahan harta benda dalam kebakaran rumput di Kampung Seberang di sini petang semalam.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Sarikei, Mahmuddin Narudin berkata, insiden kira-kira 1.15 petang itu berlaku berhampiran Dewan Serbaguna Kampung Seberang.

Katanya, keadaan cuaca yang panas dan kering menyebabkan api marak pantas.

“Sepasukan anggota yang diketuai Pegawai Kanan Bomba (PBK II), Bakar Ujang bergegas ke lokasi kejadian selepas menerima panggilan kecemasan pada 1.20 petang.

“Sebaik tiba di tempat itu lima minit kemudian, kami mendapati api telah dipadamkan oleh penduduk yang berhampiran,” katanya kepada wartawan.

Beliau berkata, Bomba melakukan pemadaman susulan bagi mengelak kebakaran berulang sehingga operasi selesai pada 1.38 petang.

Hasil pemeriksaan lanjut katanya, kejadian tidak mengakibatkan sebarang kecederaan.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada penduduk kerana tindakan pantas mereka bukan sahaja mengawal api daripada merebak lebih besar tetapi juga menyelamatkan harta benda dan nyawa,” katanya.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan orang ramai agar tidak melakukan pembakaran terbuka terutamanya ketika musim panas ini.

“Jangan membuang puntung rokok sebarangan, membakar hutan dan lalang sesuka hati kerana cuaca panas mampu menjadikan api merebak dengan pantas,” tegasnya.

Suara Sarawak