SHAH ALAM: Pemimpin DAP dilihat semakin nekad untuk ‘melanggar’ Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad apabila beberapa menteri bertindak membangkitan tiga isu hangat dalam mesyuarat Kabinet yang berlangsung, semalam.

Pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM) Dr Kamarul Zaman Yusoff berkata, tiga perkara yang disuarakan itu melibatkan pengajaran tulisan khat dan jawi, isu Lynas serta desakan agar Malaysia menghantar pendakwah dari India, Dr Zakir Naik ke negara asalnya.

“Sudah nekad benar nampaknya pemimpin DAP mahu ‘melanggar’ Tun Mahathir dalam mesyuarat Kabinet hari ini.

“Akan berjayakah menteri-menteri DAP mempengaruhi ahli-ahli Kabinet lain supaya menyokong agenda mereka?,” katanya.

Kamarul Zaman percaya, tindakan yang dilakukan pemimpin DAP dalam mesyuarat tertinggi kerajaan itu kerana bertujuan untuk mengubah hala tuju politik negara.

“Sama ada DAP menang atau kalah hari ini, yang pasti ialah kenekadan mereka akan mengubah hala tuju politik negara,” katanya.

Terdahulu, Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo dan Menteri Sumber Manusia M Kula Segaran menyatakan pendirian mereka agar pendakwah dari India, Dr Zakir Naik tidak dibenarkan tinggal di negara ini.

Dua menteri dari DAP itu dalam satu kenyataan bersama berkata, pendirian itu telah disuarakan kepada Perdana Menteri dalam mesyuarat Kabinet semalam.

Selain isu Zakir, pengenalan tulisan khat dan jawi serta isu Lynas semakin memperlihatkan percanggahan ketara antara pimpinan parti komponen PH.

Suara Sarawak