Siapa yang bakar?

SARIKEI: Akibat perbuatan pihak tidak bertanggungjawab, anggota bomba terpaksa dikerahkan untuk memadam kebakaran di tapak perlupusan haram di Jalan Nyelong di sini, petang semalam.

Kebakaran yang nyaris merebak ke kawasan belukar yang berhampiran itu dipercayai dijadikan oleh individu tertentu sebagai tempat membakar pelbagai jenis sampah termasuk tayar kereta.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Sarikei, Mahmuddin Narudin, berkata, pihaknya menerima panggilan pada 4.42 petang sebelum anggota Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sarikei dikejarkan ke lokasi.

“Setiba di lokasi, kami mendapati kebakaran melibatkan longgokan sampah buangan. Operasi pemadaman menggunakan satu aliran salur bantu mula air dari tangki jentera. Pada masa yang sama, kita juga menyuraikan sampah kerana bimbang api merebak ke kawasan berdekatan

“Kita mengambil masa yang agak lama kerana tayar yang terbakar sukar untuk dipadamkan. Asap tebal yang tercetus daripada kejadian ini turut mencetus kebimbangan penduduk.

“Operasi tamat sepenuhnya pada 4.57 petang, ” katanya kepada wartawan.
Sehubungan itu, beliau meminta penduduk di daerah ini memberi kerjasama supaya tidak melakukan pembakaran terbuka.

Perbuatan itu katanya, boleh menyusahkan ramai pihak jika api merebak dan mengakibatkan kebakaran lebih besar.

“Sehubungan itu, saya amat memerlukan kerjasama semua pihak termasuk mereka yang mengusahakan kebun dan ladang.

“Jika ingin melakukan pembakaran sekalipun, mereka perlu mengawasinya atau mendapat nasihat daripada Bomba bagi mengelak kemungkinan berlaku kebakaran,” tegasnya.

Suara Sarawak