Tingkat kemahiran warga Tanjung Manis

TANJUNG MANIS: Program Khas Bumiputera Modal Insan anjuran Jabatan Pertanian Daerah Daro tidak hanya mencurahkan ilmu dan kemahiran malah mampu meningkatkan taraf ekonomi peserta.

Pengerusi Persatuan Usahawan dan Penjaja Daerah Tanjung Manis, Persi Saperi berkata, hasil program itu, peserta mampu menyiapkan produk dihasilkan dengan baik.

Katanya, program disertai seramai 32 peserta terdiri daripada belia,ibu tunggal, mereka berpendapatan dan ahli Persatuan Bukan Kerajaan (NGO).

“Program ini amat baik kerana menjurus kepada pembangunan ekonomi keluarga. Antara modul yang kami pelajari ialah pembuatan samosa kek beku, bun coklat, puff kacang, jem nanas, roti, apam pisang,” katanya kepada wartawan Suara Sarawak.

Menurutnya, peserta turut berpeluang mempelajari kaedah masakan ikan kukus, sayur sup sawi, pelabelan produk penanaman pisang dan nanas.

Mengulas lanjut, Persi berkata, permohonan bagi penganjuran program dibuat oleh pihak persatuan usahawan dan penjaja daerah Tanjung Manis.

“Begitulah keistimewaan program selama empat hari ini. Apa yang kami dipelajari sepanjang program adalah sesuatu yang sangat bermanfaat.

“Persatuan amat berterima kasih kepada Pegawai Pertanian, Siti Aisyah Idris yang bertanggungjawab mengurus permohonan kami.

“Sekalung penghargaan juga untuk Jabatan Pertanian Mukah Sarawak dan Kerajaan Sarawak yang begitu komited menaik taraf ekonomi Bumiputera khususnya di Tanjung Manis,” tambahnya.

Peserta mengabadikan kenangan beramai-ramai.

 

Upacara penyampaian sijil kepada peserta.

 

Antara produk yang dihasilkan

Suara Sarawak