Trend penagihan dan pengedaran dadah semakin membimbangkan di Limbang

LIMBANG: Trend penagihan dan pengedaran dadah semakin membimbangkan di kawasan Limbang.

Ahli Parlimen Limbang Hasbi Habibollah berkata, penyalahgunaan dadah ini banyak memberi kesan buruk kepada masyarakat, agama dan negara.

Menurutnya, peningkatan penyalahgunaan dadah seterusnya menyumbang kepada kadar peningkatan kadar jenayah.

“Para penagih ini sanggup melakukan apa sahaja jika terdesak untuk mendapatkan bekalan dadah termasuklah mencuri, mengugut dan paling teruk membunuh.

“Hal ini akan mewujudkan situasi kurang selamat dalam kalangan komuniti,” katanya semasa ucapan perasmian penutupan Dialog One Stop Committee (OSC) Bagi Menangani Isu Dadah dan Substance (MiDC) di Dewan Suarah Limbang, baru-baru ini.

Turut hadir, Pegawai Daerah Limbang merangkap Pengerusi OSC MIDS Superi Awang Said, Setiausaha Eksekutif Majlis Pembangunan Sosial Sarawak Dr Zufar Yadi Brendan Abdullah, Ketua Jabatan dan Ketua Kaum.

Hasbi menjelaskan, penyalahgunaan dadah juga menjadi punca kepada banyak kes jenayah dan isu-isu sosial lain.

“Menurut kajian Yayasan pencegahan Jenayah Malaysia, sebanyak 60 peratus kes jenayah dilakukan oleh individu yang terlibat dalam penyalahgunaan dadah.

“Sekaligus masalah menyebabkan berlakunya masalah rumah tangga dan jenayah seksual terhadap kanak-kanak dan wanita,” jelasnya.

Tambahnya, kawasan Limbang pada masa ini sudah berada di tangga ke-20 dari keseluruhan Sarawak dalam kes penagihan dan pengedaran dadah.

Ujarnya, jika permasalahan ini tidak dibendung dari sekarang, tidak mustahil Penyalahgunaan dadah di Limbang akan terus membarah.

“Langkah penyelesaian yang lebih holistik, sistematik dan bersepadu perlu dilaksanakan bagi menangani isu dadah dan substance.

“Pelbagai pihak termasuklah masyarakat setempat perlu berganding bahu agar dapat memastikan ianya dapat dilaksanakan dengan jayanya,” tegas beliau.

Suara Sarawak