Warga Indonesia diingatkan jaga nama baik negara ketika di Sarawak

BINTULU: Masyarakat Indonesia diingatkan agar menjaga nama baik negara dengan menjauhi segala bentuk anasir tidak sihat yang boleh menjejaskan hubungan baik antara Indonesia dan Malaysia khususnya Sarawak.

Konsulat Jenderal Republik Indonesia di Kuching, Yonny Tri Prayitno berkata selain bekerja dan mencari nafkah di Malaysia, mereka perlu mematuhi peraturan sepanjang berada di negara ini.

Beliau turut berpesan kepada mereka agar memelihara serta mengekalkan hubungan silaturrahim yang sedia terjalin di kalangan mereka selain menjaga keharmonian dan kesejahteraan sesama mereka.

Pada masa yang sama, beliau mengingatkan mereka agar tidak terlibat atau melibatkan diri dalam kegiatan tidak sihat terutama penyalahgunaan dadah yang beliau sifatkan bukan sahaja boleh merosakkan anggota tubuh badan, tetapi, juga menjejaskan kesihatan.

Yonny berkata demikian ketika merasmikan sambutan peringatan Hari Ulang Tahun Kemerdekaan Republik Indonesia Ke-74 anjuran Forum Komunikasi Masyarakat Muslim Indonesia(FORKAMI) Sarawak Bahagian Bintulu yang diadakan di Pantai Tanjung Batu, di sini.

MERDEKA.. Yonny bersama Yusuf, Sani dan anak-anak Indonesia melaungkan MERDEKA semasa sambutan peringatan Hari Ulang Tahun Kemerdekaan Ke-74 Republik Indonesia di Pantai Tanjung Batu di Bintulu.

Hampir 300 warga Indonesia di sekitar Bintulu menyertai acara sambutan Hari Kemerdekaan negaranya kali Ke-74 yang bertemakan ‘Membangun Kebersamaan Menciptakan Kesuksesan’ dalam suasana yang sederhana tapi cukup meriah.

Sambutan yang dimulakan seawal jam 8 pagi di Pantai Tanjung Batu di sini turut disertai para pelajar sekolah dasar (sekolah rendah) dan sekolah menengah atas (sekolah menengah), selain warganya yang bekerja dan menetap di sini.

Pelbagai aktiviti sampingan seperti sukan tradisional dan gerai jualan masakan tempatan Indonesia turut diadakan bagi memeriahkan acara sambutan.

Pengerusi FORKAMI Sarawak Bahagian Bintulu Mohamad Yusuf Himawan dan Ketua Polis Balai Bintulu ASP Mohd Sani Junid hadir sama.

APA KHABAR.. Yonny beramah mesra dengan kadet polis cilik Republik Indonesia yang menyertai sambutan peringatan Hari Ulang Tahun Kemerdekaan Ke-74 Republik Indonesia di Pantai Tanjung Batu di Bintulu.

Suara Sarawak