Rumah kayu musnah dijilat api di Oya

OYA: Sebuah rumah kayu di Kampung Kuala Tengah Oya, Jalan Loji Air musnah sepenuhnya dalam kebakaran yang berlaku sekitar jam 3.30 petang tadi.

Menurut maklumat bilik kawalan Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Mukah, pihaknya menerima panggilan dari orang awam memaklumkan berlaku kebakaran dapur di lokasi kejadian.

“Sejurus tiba di tempat kejadian pada jam 3.58 petang, lima anggota yang dianggotai PB Hilary bersama dengan sebuah EMRS dan Artego, mendapati kebakaran telah merebak ke kawasan lain dari kawasan dapur rumah kayu tersebut yang merupakan rumah sementera.

“Difahamkan Bomba Komuniti kampung turut berusaha memadamkan kebakaran tersebut namun tidak berjaya. Kebakaran telah menyebabkan rumah kayu tersebut musnah sepenuhnya dan sebuah rumah konkrit berdekatan musnah sekitar 90 peratus,” jelas kenyataan tersebut.

Tambahnya kedua-dua rumah tersebut merupakan milik individu yang sama dan kebakaran telah berjaya dikawal sekitar jam 4.18 petang.

Pemilik rumah Abdul Rahman Arbi ditemui menjelaskan kebakaran berlaku berpunca dari dapur gas rumah berkenaan.

Dalam pada itu, atas keprihatinan penduduk kampung, dia telah menerima sumbangan kilat bagi meringankan beban atas musibah yang berlaku.

RINGANKAN BEBAN … Abdul Rahman Arbi menerima bantuan kilat dari penduduk kampung.

Suara Sarawak