Tujuh didakwa rogol berkumpulan remaja 15 tahun

KUCHING: Dua beradik antara tujuh lelaki dari Kampung Belungei, Lundu didakwa melakukan rogol berkumpulan terhadap mangsa berusia 15 tahun dibebaskan dengan jaminan RM10,000 dengan dua penjamin dan diarah mendepositkan RM2,000 tunai setiap seorang semalam.

Hakim Mahkamah Sesyen Jason Juga mengarahkan ketujuh-tujuh suspek yang berusia 25 dan 29 tahun termasuk lima remaja berusia antara 18 dan 19 tahun dibebaskan dengan jaminan.

Kesemua tertuduh mengaku tidak bersalah terhadap kes mengikut Seksyen 375B Kanun Keseksaan yang boleh dikenakan hukuman penjara tidak kurang dari 10 tahun dan tidak melebihi 30 tahun.

Jason Juga mengarahkan kesemua tertuduh dibebaskan dengan penjamin beralamat dan bekerja tetap dan perlu melaporkan diri masing-masing di Balai Polis Lundu setiap bulan serta arahan sekatan supaya tidak mendekati mangsa.

Semua tertuduh didakwa bersama melakukan rogol terhadap mangsa berusia 15 tahun pada jam 9 malam di Pantai Pandan, Lundu pada 7 Julai lalu.

Timbalan Pendakwaraya Nurfadzlin Mahmad Zulhasnan hadir bagi pihak pendakwaan sementara kesemua tertuduh diwaklili peguambela Hani Iryani.

Suara Sarawak