20 keluarga tinggal di tanah perkuburan sedia berpindah – Uggah

KUCHING: Kira-kira 20 daripada 63 keluarga yang menetap di dalam rumah kayu sementara di tanah perkuburan Kesatuan Kebangsaan Dayak Sarawak (SDNU), di sini telah menyatakan kesediaan mereka untuk berpindah, kata Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

Uggah yang juga Menteri Pemodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah negeri berkata pada masa ini kerajaan negeri masih dalam proses mencari tapak sesuai untuk memindahkan mereka.

“Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari buat permulaan membenarkan mereka untuk berpindah ke kawasan Batu Gong di Siburan dekat sini.

Kami juga mengkaji pilihan lain iaitu perumahan kos rendah,” katanya selepas menerima kunjungan hormat daripada tiga ketua rumah panjang dan ahli jawatankuasa Majlis Pengurusan Komuniti Kampung di sini semalam.

Rombongan itu diketuai Tuai Rumah (Tr) Adi Jaya , Tr Ajun Lasu dan Tr Moses Iba Dagang dari kawasan Taman Malihah dan Taman Alamanda.

Uggah berkata beliau difahamkan ada antara mereka yang mahu kekal tinggal di tanah perkuburan disebabkan faktor lokasi sekolah dan tempat kerja, selain daripada kekangan kewangan.

“Tetapi tempat yang mereka duduki sekarang ialah  tanah perkuburan milik SDNU, dan perkuburan bukanlah tempat sesuai untuk tinggal dan membesarkan anak-anak mereka dalam jangka masa panjang.

Maka, saya berharap pemimpin-pemimpin masyarakat boleh terus meyakinkan mereka untuk berpindah,” katanya.

Menurut satu laporan media, sebahagian daripada keluarga berkenaan mendakwa telah tinggal di kawasan perkuburan itu hampir 30 tahun.

Suara Sarawak