Kerajaan disaran lihat semula mekanisme PSP – Penganalisis ekonomi

KUALA LUMPUR: Kerajaan disaran melihat semula mekanisme Program Subisidi Petrol (PSP) yang memanfaatkan kira-kira 2.9 juta penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) berkenderaan di Semenanjung Malaysia pada awal tahun depan.

Penganalisis ekonomi Universiti Putra Malaysia Dr Mohd Yusof Saari berkata tujuan apungan harga petrol RON95 dengan memberikan subsidi PSP kepada golongan berpendapatan rendah (B40) adalah tindakan baik, namun yang menjadi persoalan ialah ketepatan pangkalan data mengenai jumlah sebenar golongan sasar itu.

“Saya boleh terima kerajaan mahu apungkan harga RON95 dan subsidi itu diberikan kepada gologan yang layak. Tetapi kerajaan kena pastikan dahulu siapa yang betul-betul layak.

“Sebelum buat inisiatif begini, seharusnya ada satu pangkalan data yang tepat tentang B40, sebabnya kita tidak mahu berlaku ketirisan,” katanya kepada Bernama.

Mohd Yusof turut berpendapat pelaksanaan pemberian tunai yang akan dikreditkan ke dalam akaun penerima setiap empat bulan sekali adalah tempoh yang lama untuk golongan B40 dan mencadangkan agar subsidi itu disalurkan sebulan sekali.

Beliau juga berpendapat kadar RM30 bagi kereta dan RM12 sebulan untuk motosikal yang diumumkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail hari ini juga perlu dipertimbangkan semula.

Dalam pada itu, Mohd Yusof turut mencadangkan agar subsidi PSP ini turut dirasai oleh golongan muda isi rumah kumpulan sederhana (M40) dengan meletakkan kadar lebih rendah.

Sementara itu, Timbalan Presiden Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) Mohd Yusof Abdul Rahman berkata subsidi PSP yang diumumkan untuk kereta dan motosikal adalah rendah.

“Sekarang ini rakyat tinggal jauh dari tempat kerja, memang golongan B40 menanggung kos yang agak besar.

“Jika benar-benar mahu membantu mereka dan mengurangkan kos sara hidup, subsidi haruslah berpatutan ia perlu mengambil kira harga RON95 yang akan berubah,” jelas Mohd Yusof.

Suara Sarawak