Mahasiswa disaran ubah mentaliti, berani cebur diri dalam bisnes

KUALA LUMPUR: Golongan mahasiswa disaran mengubah mentaliti dan berani menceburkan diri dalam bidang perniagaan bagi membantu usaha membangunkan Malaysia sebagai Harimau Asia.

Menteri Pembangunan Usahawan (MED), Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof berkata, mahasiswa seharusnya melengkapkan diri dengan kecekapan teras dan memanfaatkan peluang ketika di alam universiti untuk mempersiapkan diri dengan pelbagai kemahiran.

“Setakat tahun 2018, terdapat 45 koperasi siswazah di seluruh negara dengan keanggotaan seramai 1,432 orang dan perolehan terjana sebanyak RM1.1 juta.

“Jumlah itu boleh dianggap kecil berbanding dengan jumlah keseluruhan institut pengajian tinggi (IPT) yang beroperasi di seluruh negara iaitu lebih 600 IPT,” katanya ketika merasmikan majlis penutup Konvensyen Pemerkasaan Koperasi Mahasiswa Kebangsaan 2019. di sini, hari ini.

Beliau berkata kementerian akan terus membudayakan koperasi dalam segenap lapisan masyarakat khususnya golongan mahasiswa untuk memastikan gerakan koperasi dalam kalangan mereka menjadi lebih kompetitif dan inovatif bagi menghadapi Revolusi Industri 4.0.

Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof

Redzuan berkata MED juga kekal komited dalam menjalankan program pembangunan keusahawanan melalui pelbagai agensi bagi membudayakan gerakan keusahawanan koperasi di negara ini.

“Agensi MED seperti Institut Koperasi Malaysia, Institut Keusahawanan Negara, Pusat Inovasi dan KreativitiGlobal Malaysia (MaGIC) dan Program Profesional Training And Education For Growing Entrepreneurs (PROTEGE) sedia menawarkan program latihan keusahawanan komprehensif bagi melahirkan lebih ramai usahawan khususnya daripada golongan belia,” katanya.

Konvensyen tiga hari itu menghimpunkan 500 mahasiswa dari universiti tempatan, antaranya Universiti Teknologi Mara, Universiti Sains Malaysia, Universiti Malaysia Kelantan dan Universiti Utara Malaysia.

Mengenai Belanjawan 2020, Redzuan berpendapat peruntukan RM10 juta untuk memperkasa industri halal adalah tidak mencukupi jika dibandingkan potensi dan peluang terhadap industri berkenaan di peringkat global pada masa kini.

“Kalau ikut kehendak saya, dengan adanya peluang begitu besar, RM10 juta tidak mencukupi…kita boleh bawa usahawan dari seluruh dunia bagi membangunkan dan mengeluarkan produk halal di Malaysia,” katanya.

Menerusi Belanjawan 2020 dibentangkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, Jumaat lalu, MED diperuntukkan RM10 juta bagi khidmat nasihat dan kesedaran untuk pensijilan halal, pembangunan produk halal dan menyediakan platform kepada peserta pasaran untuk bersaing di pasaran halal antarabangsa yang kini dianggarkan bernilai US$3 trilion. – Bernama

Suara Sarawak