Perubahan cuaca ekstrem punca susur tanah

LIMBANG: Perubahan cuaca yang ekstrem sejak kebelakangan ini menjadi antara punca berlakunya susur tanah di Kampung Bukit Kota baru-baru ini.

Ahli Parlimen Limbang Hasbi Habibollah berkata, perubahan cuaca dari panas berpanjangan kepada hujan lebat berterusan akan menyebabkan struktur tanah menjadi tidak kuat.

Ujarnya, perkara ini sudah semestinya akan menyebabkan susur tanah atau tanah runtuh berlaku terutamanya di kawasan berbukit.

“Kemarau panjang berlaku baru-baru ini menyebabkan tanah menjadi kering dan perubahan kepada musim hujan berpanjangan sedikit sebanyak memberi kesan kepada struktur tanah.

“Jangan melakukan sebarang aktiviti pertanian atau lain-lain aktiviti di kawasan berbukit buat masa sekarang kerana keadaan tanah adalah sangat tidak stabil,” katanya semasa menyerahkan sumbangan tiga buah kereta sorong kepada mangsa tanah runtuh di Bukit Kota, semalam.

Hasbi turut mengingatkan kepada orang ramai agar sentiasa berwaspada dengan sebarang kemungkinan berlakunya bencana alam.

tegasnya, impak cuaca ekstrem kemungkinan akan menyebabkan berlakunya bencana seperti banjir, tanah runtuh, ribut dan sebagainya.

“Orang ramai perlu sentiasa peka terhadap sebarang perubahan cuaca di kawasan masing-masing serta maklumat cuaca yang dikeluarkan oleh jabatan berkaitan.

“Kalau boleh, lakukan persediaan awal bagi kawasan-kawasan yang kerap berlakunya bencana sebelum ini,” ujarnya.

Suara Sarawak