Surau Darul Ehsan lancar Tabung Makanan Setulus Kasih

DARO: Jawatankuasa Pengurusan Surau Darul Ehsan Kampung Badong melancarkan Tabung Makanan Setulus Kasih selaras dengan matlamat untuk melaksanakan tanggungjawab sosial kepada masyarakat setempat.

Pengerusi Surau, Abang Shamsure Abang Wahab berkata, tabung itu menyediakan makanan asas seperti gula, beras, minyak masak dan lain-lain lagi bagi membantu masyarakat yang memerlukan.

Kesemua makanan itu katanya, adalah hasil sumbangan orang ramai yang dikumpul untuk diagihkan kepada mereka yang layak.

“Ini merupakan salah satu lagi usaha kita untuk merapatkan jalinan silaturahim antara surau dan masyarakat. Selain itu, kita juga ingin membantu golongan kurang berkemampuan terutama golongan asnaf mendapatkan makanan asas secara percuma.

“Saya berharap usaha ini memberi kesedaran kepada orang ramai di samping mampu menyemai amalan bersedekah dalam kalangan masyarakat,” katanya.

Surau Darul Ehsan aktif menganjurkan program.

Sehubungan itu beliau berkata, jawatankuasa pengurusan surau amat mengalu-alukan orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan.

Menurutnya, penderma juga boleh menyumbang makanan asas dengan meletakkannya di atas rak yang disediakan.

“Kita mengambil pendekatan ini kerana melihat fungsi surau boleh dikembangkan bukan hanya sebagai tempat ibadat tetapi sebagai platform untuk membantu mereka yang dalam kesusahan,” jelasnya.

Gimik pelancaran surau disempurnakan Pegawai Agama Islam Daerah Daro, Mohd Zarin Bolhassan.
Hadir sama, Ketua Kampung, Haslimi Hassan.

Suara Sarawak