Wanita China lahirkan anak pada usia 67 tahun

BEIJING: Seorang wanita berusia 67 tahun menjadi ibu tertua di China selepas selamat melahirkan bayi perempuan menerusi pembedahan di sebuah hospital Zaozhuang.

Wanita itu, dengan nama keluarga Tian, melahirkan seorang bayi perempuan yang sihat melalui pembedahan pada Jumaat, menurut Hospital Bersalin dan Penjagaan Kesihatan Ibu, bandar Zaozhuang kepada AFP.

“Anak itu adalah kurniaan syurga kepada kami,” kata suami wanita itu Huang, 68, memetik berita guancha.cn. China.

Sementara itu, Global Times melaporkan bayi perempuan itu dipanggil Tianci, yang bermaksud hadiah dari syurga.

Jinan Times melaporkan bahawa Tian sudah mempunyai dua orang anak, termasuk seorang anak lelaki yang lahir pada 1977, iaitu dua tahun sebelum China mengenakan polisi satu anak untuk mengawal jumlah penduduk yang semakin ramai.

Laporan berkenaan kelahiran itu menerima kritikan di platform Weibo, rangkaian media sosial China yang sama seperti Twitter. “Ibu bapa itu terlalu mementingkan diri sendiri,” kata seorang pengulas.

“Pada usia lanjut seperti itu, mereka tidak mempunyai keupayaan untuk menjaga anak…kakak dan abang bayi itu juga akan menerima tekanan.”

Pengguna Weibo yang lain turut mempersoal sama ada Tian dan Huang akan dikenakan hukuman kerana mempunyai anak lebih daripada dua orang.

Pada 2016, Beijing melonggarkan dasar satu anak, membolehkan keluarga mempunyai dua orang anak. -AFP

Suara Sarawak