Ibu, dua anak terperangkap akibat banjir

BINTANGOR: Seorang ibu bersama-sama dua anaknya berjaya diselamatkan oleh penduduk rumah panjang setelah terperangkap di dalam rumah akibat banjir kilat di Rumah Emmelia Mawang pada Ahad.

Mangsa Paula Tabau, 33, serta dua anaknya Emenuel Panzlez Kenawang, 11, dan Ery Gibson Manila Kenawang, 10, diselamatkan sebelum pihak bomba tiba ke tempat kejadian.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bintangor Nicholas Belulin berkata, pihaknya menerima laporan memaklumkan sebuah rumah panjang mengalami banjir, seterusnya mengerahkan anggotanya ke tempat kejadian.

“Operasi yang diketuai Nicholas Langi, empat anggota Bomba Bantuan dan tiga pegawai bomba bersama sebuah LFRT Artego tiba di tempat kejadian menggunakan Toyota Hilux sejauh 30 kilometer.

“Tiba di tempat kejadian, air mula surut dan tiada operasi pemindahan mangsa di lakukan. Keadaan air pada paras lutut,” katanya.

Ujarnya lagi, mangsa yang terjejas diselamatkan oleh penduduk rumah panjang. “Difahamkan kejadian banjir kilat berpunca daripada sistem perparitan di sepanjang Jalan KJD (laluan pembinaan jalan Pan Borneo) tertimbus oleh tanah yang terhakis.

Suara Sarawak