Kerja sekolah tidak siap, ayah denda anak jadi pengemis

CHINA: Seorang ayah di Shanghai, China mendapat kecaman orang ramai selepas dia dikatakan mendenda anaknya yang tidak menyiapkan kerja rumah dengan menyuruhnya mengemis di sebuah stesen kereta api.

Perbuatannya terbongkar selepas polis menerima panggilan kecemasan membabitkan seorang budak lelaki yang membawa bersamanya beg sekolah sedang melutut dan mengemis makanan di sebuah stesen kereta api.

Sebaik sahaja pihak polis sampai di situ, mereka menemui budak lelaki berusia 10 tahun memegang mangkuk dan meminta makanan daripada orang ramai.

Apabila ditanya bagaimana dia boleh datang ke situ, kanak-kanak itu memberitahu ayahnya memberinya mangkuk itu dan meninggalkannya di stesen itu.

Dia mengarahkan anaknya meminta makanan daripada orang ramai yang lalu lalang di situ sebagai hukuman kerana tidak menyiapkan kerja rumahnya.

Menurut kanak-kanak itu gurunya menghubungi ayahnya dan memberitahu perkara itu kepadanya. Kanak-kanak itu kemudiannya dibawa ke balai polis dan diberikan makanan dan minuman.

Mereka menghubungi ibunya yang datang mengambilnya kira-kira sejam kemudian. Ibunya memberitahu ayah kanak-kanak itu marah dengan anaknya dan mengambil keputusan menghukumnya biarpun dia tidak setuju dengan perbuatan suaminya itu.

Suara Sarawak