Polis dari Saratok parah kemalangan di Perak

SARATOK: Seorang anggota polis yang berasal dari Saratok cedera parah apabila kenderaan dinaikinya bersama-sama beberapa individu lain terlibat dalam kemalangan jalan raya Tapah Perak awal pagi ini.

Mangsa Mohamad Azib Morni Anai, 23 merupakan anggota Unit Rondaan Bermotosikal (URB) di IPD Tapah cedera parah apabila trak pikap dinaikinya terlibat kemalangan dengan sebuah lori di KM 315.8 Lebuh Raya Utara Selatan.

Catatan abangnya yang dimuat naik dalam Facebook dengan nama Mohd. Nazeri Morni dipetik berkata, ahli keluarga mengesahkan mangsa masih belum sedarkan diri.

“Ayah, ibu serta isteri mangsa Emma Ellfima Ibrahim yang berasal dari Kampung Gerigat berlepas ke Semenanjung ke petang ini selepas mendapat tahu tragedi yang menimpa Azib,” katanya.

Ketua Polis Daerah Tapah, Superintendan Wan Azharuddin Wan Ismail dalam kenyataannya hari ini berkata, Mohamad Azib duduk di bahagian belakang bersama-sama seorang rakan dikenali sebagai Mohamad Noor Yassin Basharuddin, 30 tahun – juga cedera parah.

“Nahas itu juga menyebabkan Ketua Armada Bersatu Tanjung Malim, Luth Ishak, 34, yang duduk di bahagian hadapan penumpang meninggal dunia di tempat kejadian.

“Manakala pemandu lori, Mohd Yusuf Dichroos Abdullah, 56, patah kaki kiri dan pemandu trak pikap Muhamad Aslam Abd Kudus 26, hanya cedera ringan,” katanya.

Kemalangan yang berlaku jam 6.15 pagi dipercayai berlaku apabila lori yang dalam perjalanan ke arah selatan menukar haluan dari lorong kanan ke lorong kiri.

“Lori berkenaan dilanggar pada bahagian kanan belakang oleh trak pikap yang berada di lorong kiri,” katanya.

Menurutnya, kenderaan yang terlibat dibawa ke IPD Tapah untuk dihantar ke Puspakom Gopeng dan kes disiasat di bawah Sekyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Suara Sarawak