Sarawak, Xiamen promosi pelancongan

KUCHING: Sektor pelancongan Sarawak dan Xiamen, China bekerja rapat mempromosikan kedua-kedua wilayah itu sebagai destinasi pelancongan penting. Menteri Muda Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Sebastian Ting berkata, beliau gembira apabila mendapati bilangan pelancong dari China dan Malaysia yang melawat negara masing-masing meningkat pada setiap tahun.

“Oleh itu, adalah amat penting kita terus menyediakan perkhidmatan kepada pelancong dari China,” katanya pada Program Budaya dan Promosi Pelancongan Xiamen China yang dianjurkan oleh Biro Budaya dan Pelancongan Xiamen pada Isnin.

Teks ucapannya dibaca oleh Setiausaha Politik Ketua Menteri Tan Kai. Ting berharap ramai rakyat Malaysia akan berminat untuk melawat Xiamen. “Bandar Xiamen adalah tempat yang cantik, kaya dengan sejarah, budaya dan warisan serta terkenal dengan teh.

“Dan terdapat sebuah pulau yang terkenal bernama Kulangsu (Gulangyu) yang diiktiraf oleh Unesco sebagai tapak warisan budaya dunia. “Saya percaya rakyat Sarawak dan rakyat Malaysia secara keseluruhan akan suka melawat kawasan ini,” katanya.

Beliau berkata, Xiamen juga merupakan titik permulaan Jalan Sutera Maritim dan seni bina serta masakannya berkait rapat dengan budaya Malaysia seperti bangunan gaya Nanyang dan makanan seperti penkek tiram.

Sementara itu, Naib Ketua Biro Perbandaran dan Pelancongan Xiamen Zhang Guoliang berkata, tahun ini menandakan ulang tahun ke-45 penubuhan hubungan diplomatik antara China dan Malaysia, dan kedua-dua negara telah mengekalkan hubungan rapat.

“Pelancong China ke Malaysia dijangka melebihi tiga juta tahun ini dan berharap kedua-dua Sarawak dan Xiamen dapat terus mengekalkan hubungan rapat ini,” katanya.

Beliau berkata, perwakilan dari Xiamen yang datang untuk menghadiri program itu kagum dengan layanan di Sarawak di mana rakyatnya sangat mesra dan akan memastikan lebih banyak pelancong melawat Sarawak.

Turut hadir Pengerusi Persatuan Pengimport dan Pengeksport China Kuching Datuk Yii Ming Tang.

Suara Sarawak