e-tiket bot ekspres diperkenal

SIBU: Sarawak memperkenalkan tiket secara atas talian untuk keselesaaan penumpang bot ekspres pada Mei depan.

Kementerian Pengangkutan Sarawak kini masih dalam proses untuk mendapat kelulusan dari-pada Lembaga Multimedia Sarawak (SMA).

Bagi fasa pertama ini, sistem tersebut akan dilaksanakan untuk semua bot ekpres di wilayah tengah iaitu Sibu, Kapit,
Song dan Kuching. Menteri Pengangkutan Sarawak Datuk Lee Kim Shin berkata, jika semuanya berjalan dengan lancar, kemudahan e-tiket untuk fasa pertama ini dapat dilaksanakan pada separuh kedua tahun ini.

“Ini adalah sebahagian daripada program kementerian untuk menaik taraf perkhidmatan kita selari dengan Sarawak menuju ekonomi digital,” katanya pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Pelancaran Kempen Keselamatan Pengangkutan Sungai Sempena Sambutan Perayaan Tahun Baru Cina 2020 di Terminal Penumpang Sibu (TPS).

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Senadin berkata, bagi kawasan lain ia berdasarkan permintaan, keperluan dan sebagainya.

“Kita laksanakan di kawasan wilayah tengah dulu kerana pengangkutan sungai amat diperlukan di sini,”tegasnya lagi.

Dalam pada itu, beliau berkata, rekod penumpang bot di seluruh Sarawak bagi tahun 2018 hingga 2019 telah menunjukkan peningkatan ketara.

“Pada tahun lepas (2019), kita merekodkan penumpang sebanyak 2,893,871 dan rekod penumpang pada tahun 2018
adalah sebanyak 2,518,249 penumpang.

“Jadi, terdapat peningkatan sebanyak 30 peratus,” katanya.

Sementara itu, Lee menegaskan bahawa kementeriannya melalui Lembaga Sungai-Sungai Sarawak (LSS) akan terus berusaha bagi memastikan semua terminal penumpang bot ekspres yang sedia ada adalah dalam keadaan baik dan selamat untuk penumpang.

Sehubungan itu katanya, kementeriannya memperuntukan kira-kira RM500,000 untuk kerja-kerja menaik taraf fasiliti di bahagian tingkat atas TPS Sibu yang dijangka akan bermula tahun ini.

“Hari ini kita akan beri tapak pembinaan kepada pihak kontraktor. Kita harap kerjakerja naik taraf akan bermula tidak lama lagi dan semuanya akan siap dalam tahun ini juga.

“Apabila siap kelak, pejabat penguatkuasa akan berpindah di tingkat atas dan ruang bawah akan menjadi lebih luas
untuk keselesaan para penumpang bot ekspres,” jelasnya.

Suara Sarawak