Kerusi Pakan milik PDP

PAKAN: Parti PBB Pakan semalam menyatakan sokongan penuh kepada PDP untuk menuntut kerusi Dun Pakan pada Pilihan Raya Negeri Ke-12 (PRN-12) akan datang.

Ketua Cawangan PBB Pakan Kaunselor Jimbun berkata, mereka akan memberikan kerjasama penuh kepada pemimpin PDP kerana secara tradisinya kerusi Dun Pakan milik parti itu (PDP).

Jelasnya, rata-rata Ranting dan Cawangan PBB Pakan termasuk buah lagi parti komponen GPS iaitu SUPP bersetuju agar kerusi Dun Pakan diserah kembali kepada PDP.

Dalam pada itu Jimbun berkata, pihaknya sentiasa memberikan sokongan padu untuk membolehkan calon GPS menang pada PRN-12 akan datang.

“Kali ini biarlah calon daripada PDP sendiri yang bertanding di sini. Umum sedia maklum bahawa secara tradisinya kerusi Dun Pakan adalah milik PDP,” katanya pada Majlis Pemimpin Bersamasama Rakyat di Rumah Barak Gandom, Nyalak Ili, Pakan .

Cadangan itu kata Jimbun adalah langkah baik untuk memastikan kestabilan politik di Dun Pakan, sekali gus merancakkan lagi pembangunan di kawasan luar bandar.

Justeru beliau mengajak semua ahli parti komponen GPS menyokong program anjuran gabungan parti itu.

“Paling penting, kerjasama memperkukuhkan sokongan rakyat terhadap GPS dalam usaha membawa pembangunan menyeluruh di negeri ini termasuk Pakan agar tidak terpinggir dari arus pembangunan,” jelasnya.

Presiden PDP yang juga Ahli Parlimen Bintulu Datuk Seri Tiong King Sing, Ahli Dewan Negara Senator Datuk Paul Igai dan Adun Meluan Rolland Duat Jubin antara yang hadir.

Suara Sarawak