Peluru tinggalan perang sangkut pukat

KUCHING: Dua butir peluru dan satu kelongsong tinggalan perang ditemui oleh seorang nelayan ketika memukat ikan di tebing sungai Kampung Muhibbah berdekatan Tanjung Bako, semalam.

Menurut Ketua Polis Daerah Kuching, Asisten Komisioner Awang Din Awang Gani, lelaki
berusia 34 tahun dari Kampung Muhibbah itu menghubungi polis kira-kira 9.46 pagi tadi, memaklumkan telah menemui tiga biji objek besi yang menyerupai peluru.

Susulan itu, beliau berkata sepasukan polis dari Unit Pemusnah Bom tiba bersama Unit Persenjataan dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuching untuk membuat pemeriksaan.

“Hasil pemeriksaan disahkan bahawa objek yang ditemui merupakan peluru tinggalan perang.

“Pengadu telah menemui objek itu di tebingan sungai semalam sewaktu memukat menangkap ikan dan membawanya balik ke rumah,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Awang Din berkata peluru dan kelonsong itu kemudian dibawa balik ke Pangkalan Unit Persenjataan IPK Sarawak untuk tindakan lanjut.

Justeru, beliau mengingatkan orang awam supaya segera memaklumkan penemuan sebarang objek yang disyaki peluru atau bahan letupan kepada polis untuk diambil tindakan sewajarnya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak