Penjual sayur terlepas tali gantung

KUCHING: Mahkamah Tinggi semalam mengarahkan seorang penjual sayur yang terbabit dalam kes pembunuhan isterinya seorang warga Indonesia dibebaskan setelah pihak pendakwaan gagal membuktikan tanpa keragu-
an munasabah kes terhadapnya.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Lee Heng Chong mengarahkan Jong Siew Phin, 37, dibebaskan setelah pihak peguambela berjaya menyakinkan mahkamah bahawa tertuduh tidak terlibat langsung dengan kes berkenaan.
Peguambela Muhamad Fairuz Masri dan Jubilant Austinway memenangi kes berkenaan dengan mengemukakan tiga saksi pada masa pembelaan diri.

Tertuduh memberi keterangan bahawa dia sedang berada di dalam kawasan kampung dan menjual sayur ketika kes pembunuhan isterinya berlaku di rumah mereka.

Siew Phin didakwa di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana disyaki terlibat dalam pembunuhan isterinya Natalia Ba’oon dan boleh dikenakan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Timbalan pendakwa raya Musli Abdul Hamid mengemukakan 26 bahan bukti termasuk sebilah pisau pemotong daging yang merupakan senjata yang digunakan dalam pembunuhan berkenaan.

Tertuduh disyaki melakukan pembunuhan dengan niat bersama-sama seorang lagi yang masih bebas pada jam 7 pagi hingga 1 petang di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Bedup Longgok, Serian pada 9 Februari
2018.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak