Sagu boleh bantu proses anti penuaan

DALAT: Sagu mempunyai kelebihan dalam memanjangkan hayat sel di dalam badan,serta membantu dalam proses anti penuaan.

Itu jelas Menteri Kebajikan, Kesejateraan komuniti, Wanita dan Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak Datuk Seri Fatimah Abdullah apabila menyentuh mengenai kebaikan pokok rumbia atau sagu yang membantu proses awet muda.

Ujarnya kebaikan sagu yang sedemikain rupa amatlah perlu ditekankan dalam usaha memastikan sagu terus mendapat perhatian dan dapat dipasarkan ke pelbagai peringkat terutamanya apabila ada pengunjung yang datang ke kawasan Dalat dan Mukah.

“Di Dalat ini sejak kecil lagi komuniti di sini telah menjadikan sagu sabagai makanan utama antaranya melalui sagu, linut, tumpek dan sebagainya maka tidak hairanlah ia dapat membantu proses anti penuaan dan kelebihan inilah dapat kita jadikan “selling point” dalam memasarkan produk ini.

“Menjadi harapan kita maka ramailah pihak mahu mendapatkan sagu sebagai makanan utama, sebagaimana usaha yang telah kita jalankan dengan sagu Medong yang telah dikombokan kepada tiga jenis dengan pelbagai rasa,” katanya berucap dalam Majlis Penutupan Community Techincal Outrach Programme (CTOP) Dalat petang tadi.

Sehubungan itu, katanya para belia khasnya perlu berusaha bersama pelbagai pihak membantu memasarkan, menjualkan dan menjenamakan produk sagu di atas talian dengan sebaik mungkin.

“Sepertimana dengan usaha kerajaan Sarawak bersama dengan pelbagai pihak dalam mewujudkan Lembaga Pembanguan Industri Rumbia ia akan menjadi realiti, dengan tertubuhnya lembaga ini ia akan dapat merancakkan industri rumbia di Sarawak pada masa akan datang.

“Kini kita juga dalam proses memajukan satu kertas cadangan bagi membina sebuah kompleks Lembaga Pembanguan Industri Rumbia di Dalat ini, yang mana di dalamnya akan ada pejabat pentadbiran untuk pekebun kecil rumbia, pihak Craun, serta Galeri Rumbia yang boleh menjadi tarikan para pelawat ke sini,” tambahnya.

Menerusi program yang dianjurkan Centexs selama dua hari tersebut, Fatimah turut menekankan para belia agar perlu memikirkan cara terbaik menggunakan kemahiran teknikal dan ilmu pengetahuan yang dimiliki dalam usaha menjana hasil pendapatan dalam kehidupan mereka.

“Semoga melalui lima kursus yang disertai oleh setiap belia dan dianjurkan oleh pihak CENTEXS dan Crauns Reserch Sdn Bhd ,pada hari ini dan apabila mereka mendapat kelayakan yang sebaiknya dapat memberikan peluang pekerjaan dan membantu komuniti secara amnya,” katanya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak