AS bunuh pemimpin kumpulan Al-Qaeda

WASHINGTON: Presiden Donald Trump berkata Amerika Syarikat berjaya membunuh Qassim al-Raymi, pemimpin kumpulan Al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP) ketika operasi antipengganas di Yaman.

Di bawah pemerintahan Raymi, AQAP melakukan kekerasan terhadap orang awam di Yaman serta cuba melakukan pelbagai serangan ke atas Amerika Syarikat dan pasukan kami, kata Trump dalam satu kenyataan.

“Kematiannya akan melumpuhkan pergerakan AQAP dan pergerakan Al-Qaeda secara global dan ini membawa kita lebih dekat menghapuskan ancaman kumpulan yang menjejaskan keselamatan negara,” kata presiden itu.

Beliau bagaimanapun tidak menyatakan bila Raymi terbunuh. Amerika Syarikat menganggap AQAP merupakan salah satu cabang paling dahsyat dalam rangkaian Al-Qaeda yang diasaskan oleh Osama bin Laden.

Laporan di Yaman mengatakan pada harihari terakhir, Raymi terbunuh dalam serangan dron di Marib. Bagaimanapun Reuters tidak dapat mengesahkan laporan tersebut. Seorang pegawai Kerajaan Yaman memberitahu Reuters terdapat serangan dron di Marib namun bukan Raymi yang terkorban.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak