Program Communiti Outreach di Rumah Gansau, Sungai Arip, Selangau pada 14 hingga 15 Februari ini

BINTULU: Program Community Outreach Pakan diadakan pada 14-15 Februari ini bertempat di Rumah Gansau, Sungai Arip, Selangau.

Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Kewangan Kedua, Menteri Pemodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas dijangka menyempurnakan acara perasmian program.

Objektif penganjuran program ini adalah untuk memberi khidmat pengembangan dan pembangunan pertanian khususnya di kalangan masyarakat di luar bandar.

Dijangka seramai 800 orang hadir ke majlis tersebut yang terdiri daripada ketua-ketua jabatan kerajaan dan swasta, pemimpin-pemimpin masyarakat, Jawatankausa Kemajuan dan Keselamatan Kampung(JKKK) rumah panjang serta penduduk sekitar.

Pelbagai aktiviti akan diadakan seawal jam 8 pagi pada 14 Februari. Antaranya adalah Program Ekonomi Rumah Tangga khusus untuk golongan wanita, ceramah berkaitan dengan Teknologi Tanaman Halia Secara Fertigasi, ceramah berkaitan agronomi penanaman Rumbia, nenas, dan perternakan kelulut.

Selain itu, turut diadakan juga ceramah berkaitan dAmalan Pertanian Baik untuk perikanan, teori amali cantuman dan ceramah etika penggunaan racun dan serangga.

Manakala, pada 15 Februari pula akan diadakan taklimat berkaitan dengan Halatuju Permodenan Pertanian dan Taklimat Suruhanjaya Koperasi Malaysia.

Majlis tersebut juga diserikan lagi dengan penyanyi Iban ternama, Josephine Jalin.

Maklumat lanjut mengenai sambutan boleh diperolehi daripada Urusetia Induk Program di Talian 019-83522413(Puan Conne Sigan).


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak