Program Solat Jumaat sebagai satu Modul Community Policing – Supt Zulkipli Suhaili

BINTULU: Polis Diraja Malaysia(PDRM) Bintulu telah mengadakan Program Solat Jumaat di Masjid Darul Makmur Kampung Jepak, Bintulu sebagai satu modul Community Policing.

Program dihadiri oleh pegawai kanan dan anggota Ibu Pejabat Polis Daerah(IPD) Bintulu itu antara lain bertujuan untuk menjalinkan kerjasama antara pihak polis dan pihak Masjid serta menunjukkan kehadiran polis di rumah ibadah.

Pada majlis tersebut, Ketua Polis Daerah Bintulu Superintenden Zulkipli Suhaili telah memberi pengenalan konsep ‘1Masjid 1Polis’ yang di adakan di daerah Bintulu sekaligus p0 memperkenalkan pegawai perhubungan masjid berkenaan kepada pengerusi dan AJK masjid.

Dengan perlantikan Pegawai Perhubungan Masjid, katanya, orang awam akan lebih mudah menyalurkan aduan dan maklumat berkaitan jenayah yang berlaku di sekitar kawasan masjid.

Menerusi program ini juga, beliau berharap dapat memupuk semangat kesedaran kepada masyarakat bahawa kerjasama membanteras jenayah adalah tangungjawap bersama.

Zulkipli turut menekankan kepentingan dan kerjasama ibubapa dalam memantau anak-anak daripada terlibat dalam gejala sosial, lumba haram, kes-kes jenayah dan dadah.

Beliau berasa bangga apabila kehadiran PDRM Bintulu disambut baik oleh masyarakat dan program tersebut sedikit sebanyak memberi impak positif di kalangan masyarakat setempat.

Program sebegini dapat mengeratkan lagi hubungan silaturahim antara masyarakat dengan PDRM sesuai dengan Tema ‘Polis dan Masyarakat Berpisah Tiada’, tegasnya lagi.

 
Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak