Sembilan kampung lengkap proses dokumentasi

TEBEDU: Masyarakat Bidayuh di kawasan Dun Tebedu diingatkan agar memberikan kerjasama kepada Persatuan Kebangsaan Dayak Bidayuh (DBNA) bagi mempercepatkan proses dokumentasi tanah NCR milik mereka.

Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi Datuk Seri Michael Manyin Jawong berkata, DBNA secara asasnya akan membantu Jabatan Tanah dan Survei Sarawak melaksanakan penyukatan perimeter tanah NCR milik penduduk kampung.

Menurut beliau, usaha DBNA itu mendapat pengiktirafan daripada Kerajaan Sarawak bagi mempercepatkan usaha pengukuran tanah NCR inisiatif baharu. “Berdasarkan rekod DBNA, setakat ini hanya sembilan daripada 56 kampung di Tebedu lengkap proses dokumentasi melibatkan tanah NCR.

“Justeru, saya berharap penduduk kampung lain turut memberi kerjasama kepada DBNA seperti sembilan kampung lain,” katanya pada Majlis Perasmian Naik Taraf Gereja St John dan Balu Sinangkan Kampung Kujang Mawang di Tebedu.

Manyin yang juga Adun Tebedu memberitahu, sembilan kampung yang sudah lengkap proses dokumentasi NCR adalah Kampung Pichin, Kampung Nyabet, Kampung Bantang, Kampung Jenan, Kampung Sebintin, Kampung  Sungan, Kampung Entubuh, Kampung Taee dan Kampung Lanchang.

“Jika tiada halangan, surat hak milik tanah akan dikeluarkan pada Jun tahun ini,” katanya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak