Sukan kukuh semangat perpaduan

LIMBANG: Sukan merupakan salah satu kaedah terbaik untuk merapatkan hubungan dalam kalangan masyarakat Limbang dan Brunei.

Pengerusi Dream Team Jamal Lamit berkata, aktiviti sukan seperti pertandingan ataupun riadah ialah pendekatan terbaik bagi rakyat tempatan dan luar untuk terus berinteraksi.

Lagipun katanya, hubungan silaturahim antara masyarat Brunei dan Limbang sudah lama terjalin walaupun dipisahkan oleh sempadan.

“Sukan dapat menjadi platform untuk kita lebih merapatkan lagi silaturahim yang sudah sedia ada.

“Kalah dan menang adat permainan tetapi yang penting, kita dapat memupuk semangat kasih sayang.

“Pada masa sama membentuk semangat kerjasama dalam satu pasukan,” ujarnya.

Jamal menambah, semangat itu merupakan asas utama kepada keharmonian serantau. Sekiranya kita boleh bekerja sebagai satu pasukan ketika bersukan.

“Maka tidak mustahil kita mampu menerapkan nilai yang sama dalam kehidupan seharian,” ujarnya.

Beliau berkata demikian semasa mengadakan perlawanan persahabatan badminton di Dewan Rataie Temburong Brunei, semalam.

Jamal turut berkata, bidang sukan mampu menjadi landasan terbaik menyemai dan mengukuhkan semangat perpaduan antara rakyat berbilang kaum.

Buktinya, pada perlawanan persahabatan pada kali ini disertai dari pelbagai kaum dan agama.

“Apabila bersukan, tiada sesiapa pun yang akan memikirkan mengenai kaum atau warna kulit, sebaliknya mereka hanya memikirkan cara terbaik untuk bermain dalam satu kumpulan.

“Perlawanan persahabatan badminton pada kali ini disertai dari pelbagai kaum, agama dan latar belakang, bermain dalam semangat satu pasukan,” katanya.

Beliau juga yakin melalui sukan, akan dapat melahirkan generasi muda yang cergas serta mampu membantu kerajaan merealisasikan negara bersatu padu.

Jelasnya, penglibatan golongan belia dalam aktiviti bersukan dapat mengelakkan mereka terlibat dari sebarang gejala yang tidak sihat.

“Fokus kami adalah cuba untuk menarik sebanyak mungkin golongan belia untuk turut serta dalam aktiviti yang pihak kelab anjurkan.

“Selain perlawanan persahabatan, pihak kelab juga aktif dalam menganjurkan pertandingan,” katanya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak