S’wak lokasi strategik industri sarang burung

KUCHING: Sarawak mempunyai potensi besar dalam industri sarang burung, kata Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia Datuk Dr Quaza Nizamuddin Hassan Nizar.

“Permintaan untuk sarang burung semakin berkembang dan Sarawak perlu mengembangkannya dengan lebih banyak keusahawanan untuk memanfaatkan sepenuhnya.

“Di Semenanjung Malaysia, alam sekitar kurang kondusif dengan banyak aktiviti pembangunan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian menerusi satu kenyataan media kunjungan hormat kepada Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas di pejabatnya, di sini semalam. Sementara itu, mengenai Demam Babi Afrika (African Swine Fever-ASF) ia sangat penting bagi Jabatan Perkhidmatan Veterinar untuk terus menjalankan pengawasan yang ketat dan berhati-hati dalam usaha menghentikan penyebaran penyakit itu di negeri ini.

“Banyak negara di rantau kita terjejas, risiko untuk penyebaran penyakit berkenaan ke Malaysia adalah sangat jelas,” tegasnya.

Beliau berkata daripada pengalaman Asia, purata penghantaran ASF adalah melalui makanan.

“Kami sangat prihatin dengan pertanian di kawasan rumah dan yang dilakukan oleh penduduk di rumah panjang.

“Kami khuatir bahawa sisa makanan yang diberi kepada babi mungkin mengandungi produk daging babi dari haiwan yang dijangkiti,” katanya.

Sementara itu, Dr. Quaza juga akan bersara dalam tempoh yang terdekat selepas berkhidmat lebih 36 tahun.

Untuk rekod, Dekan Fakulti Perubatan Veterinar UPM Profesor Dr Abdul Rahman Omar berkata, wabak ASF itu menyerang babi dan ia tidak bersifat zoonotik dan tidak boleh menjangkiti manusia.

Katanya, ASF hanya menjangkiti babi.

Oleh itu Malaysia tidak mengimport produk haiwan itu dari negara yang dikesan terdapat ASF serta meningkatkan pemeriksaan di pintu masuk negara.

Sebelum ini, katanya, kes pertama direkodkan untuk ASF berlaku di Filipina yang dikesan di Wilayah Davao Occidental serta di kawasan lain di Mindanao pada 2 Februari lalu.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak