BERGAMO: Tentera kini dikerah membantu mengangkut mayat ketika epidemik Covid-19 tular di Kota Bergamo di utara Itali. Trak tentera beroperasi setiap saat kerana banyaknya mayat yang perlu diuruskan.

Sebuah video di media sosial menunjukkan trak hijau parkir di tepi jalan sedia untuk mengangkut mayat mangsa Covid-19. Russia Today melaporkan pada Jumaat, Bergamo keletihan menangani jumlah mangsa Covid-19 yang meningkat.

Pandemik asal China itu kini menular di Itali merekodkan 427 kematian baru menjadikan kematian keseluruhan 3,405 lebih tinggi berbanding China.

Kes infeksi Covid-19 di Itali melonjak 41,035. Itali diakui melakukan peraturan pembatasan wilayah demi mengawal penularan wabak tetapi ia tidak seketat China.

Ketua Palang Merah China, Sun Shuopeng dalam konferensi media di Milan membandingkan kondisi saat lockdown di Lombardy dan Wuhan.

Sebulan Wuhan ditutup, berlaku trend penurunan jangkitan, tetapi peraturan di Lombardy dan Milan agak longgar dengan sistem pengangkutan masih beroperasi dan warga tetap menjalankan aktiviti di luar.

Ada yang masih makan malam dan berpesta di hotel dengan tidak memakai masker. Perdana Menteri Itali, Giuseppa Conte mengatakan pemerintahannya mempertimbangkan langkah mengatasi penyebaran pandemi corona.