Jaga keselamatan rakyat Sarawak

SIBU: Pengumuman Pakej Bantuan Khas Sarawakku Sayang untuk mengurangkan kesan pandemik Covid-19 menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri yang diketuai oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg menjaga kesejahteraan rakyat.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Alexander Nanta Linggi berkata, usaha itu patut mendapat pujian dan sokongan daripada rakyat. Abang Johari telah mengumumkan 16 inisiatif di bawah pakej rangsangan ekonomi baru-baru ini (Isnin).

“Sarawak adalah salah satu negeri di negara ini yang pertama kali membuat keputusan sendiri untuk membantu rakyatnya. “Kerajaan Negeri akan membelanjakan RM1.15 bilion untuk membantu bukan hanya dengan memberi elaun bulanan khas kepada pihak barisan hadapan tetapi juga memberikan diskaun 50 peratus untuk sewa gerai dan premis kepada lebih 10,000 penjaja/peniaga di seluruh negeri selama enam bulan.

“Terdapat juga penangguhan pembayaran balik pinjaman selama sembilan bulan untuk perusahaan kecil dan sederhana di negeri ini,” katanya pada mesej menerusi video yang dimuat naik ke akaun Facebooknya pada malam semalam. Nanta yang juga Ahli Parlimen Kapit kemudian menyebut langkah lain yang merupakan pembelian dua juta penutup mulut dan hidung oleh Kerajaan Negeri untuk diberikan kepada rakyat Sarawak secara percuma.

Beliau memuji Kerajaan Negeri atas keputusannya untuk membeli topeng muka untuk orang ramai dan mengetahui bahawa negara sedang menghadapi bekalan kekurangan barang tersebut di pasaran. Topeng akan diedarkan melalui Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri.

“Dengan semua langkah ini, rakyat Sarawak harus menganggap diri mereka bertuah kerana Kerajaan Negeri cepat membuat keputusan untuk rakyatnya. “Apabila Covid-19 pertama dikesan di Wuhan, China pada Januari, kami (Sarawak) adalah antara pertama yang menyekat kemasukan pelancong China dan orang asing lain yang telah melancong ke China datang ke negeri ini.

“Bayangkan jika Kerajaan Negeri tidak mengenakan larangan kemasukan ke atas orang asing itu, keadaannya lebih teruk daripada sekarang,” katanya.

Inisiatif lain yang diumumkan oleh Abang Johari termasuk diskaun sehingga 25 peratus untuk bil utiliti, bantuan tunai RM250 sebulan untuk enam bulan 430,000 rakyat Sarawak di bawah kumpulan B40, diskaun pada kadar cukai pintu, diskaun untuk sewa tanah, pengecualian yuran lesen hotel, RM10 juta peruntukan untuk membeli peralatan perlindungan peribadi untuk hospital dan diskaun untuk rumah sewa Perbadanan Pembangunan Perumahan.

Suara Sarawak