Shopee pasarkan produk S’wak

KUCHING: Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Shopee Mobile Malaysia Sdn Bhd (Shopee) untuk memperluaskan akses pasaran bagi produk tempatan di platform e-dagang, semalam.

Pengurus Besar SMA Dr Zaidi Razak berkata, kerjasama itu memberi tumpuan tersebut melengkapkan inisiatif SMA dan Shopee dalam membantu Sarawak mencapai sasaran ekonomi.

“Kami merancang untuk bekerjasama dalam potensi pertumbuhan perdagangan berasaskan e-Sarawak dan untuk menyediakan capaian seluruh negara untuk produk dan penawaran Sarawak.

“Kerjasama dengan Shopee akan membantu mengembangkan pasaran kami dan meningkatkan kewujudan dan permintaan produk tempatan, serta meningkatkan keusahawanan digital di Sarawak.

“Adalah penting bagi usahawan tempatan untuk meneroka e-dagang untuk memastikan rakyat Sarawak menjadi salah satu pemain utama di pasaran global,” ujarnya.

Program menandatangani MoU antara SMA dan Shopee ditandatangani oleh Zaidi dan Ketua Unit Ekonomi Digital SMA Tan Chee Kang bersama Ketua Pengurusan Penjualan dan Ketua Komunikasi Korporat Shopee Zed Li dan Sharon Roberts. Beliau berkata, MoU itu bertepatan dengan Simposium Wanita X Sarawak: Simposium Keusahawanan Inovatif Global 2020 yang dianjurkan oleh Kementerian Kebajikan, Kesejahteraan Masyarakat, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kanak-kanak, Jabatan Wanita dan Keluarga bersama SMA.

“Sebagai pemain di pasaran, kita memahami pentingnya kita memainkan peranan aktif dalam membantu Malaysia mencapai pertumbuhan ekonomi yang lebih besar.

“Kami bernasib baik kerana Sarawak dan Malaysia adalah negara pembuatan dan pengeluar produk dan perkhidmatan yang unik dan berkualiti.

“Justeru dengan lebih 20 juta muat turun dari aplikasi Shopee di seluruh negara,” katanya.

Zaidi berharap SMA dapat membantu usahawan Sarawak dengan lebih baik selain pendedahan di seluruh negara untuk membolehkan mereka memasarkan produk buatan tempatan ke seluruh dunia.

Suara Sarawak