BINTULU: Peralatan Perlindungan Peribadi(PPE) kedua akan diedarkan kepada Hospital Sibu dan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak (JPBS) sebagai inisiatif membantu pihak barisan hadapan mengekang penularan pandemik Covid-19 dan meningkatkan semangat mereka.

Ahli Parlimen Bintulu, Datuk Sri Tiong King Sing berkata kumpulan bekalan perubatan pertama telah dihantar ke Hospital Bintulu, angkatan bersenjata, polis dan barisan pasukan hadapan berkaitan pada Rabu lalu.

“Kumpulan Wang Bantuan Pandemik Covid-19 sedang berjalan dengan baik, memastikan bekalan perubatan dihantar ke Sibu dan Kuching pagi ini,” katanya.

Beliau berkata barangan perubatan merangkumi 30,000 keping topeng muka, 700 sut perlindungan perubatan, 1,500 keping perisai muka dan 1,500 kasut penutup kini
kini sedang dalam perjalanan ke destinasinya dijangka tiba dalam masa dua hari untuk diedarkan ke Hospital Sibu.

Bagi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak pula, katanya, mereka akan menerima 80,000 keping topeng muka, 2,500 sut perlindungan perubatan, 3,000 keping perisai muka dan 3,000 pasang penutup kasut.

Sebaik sahaja barang-barang ini tiba ke destinasinya dengan selamat, beliau berharap ia dapat membantu barisan hadapan dalam mengekang penularan covid-19.

“Pandemik coronavirus adalah krisis kesihatan awam yang hanya boleh diatasi apabila rakyat di seluruh negara menghadapinya bersama.

“Pada masa ini, penting bagi kita untuk meletakkan agenda peribadi dan mengumpul sumber-sumber kami untuk mengukuhkan program pencegahan berlandaskan semangat kerja berpasukan untuk mengatasi kesulitan yang lebih besar daripada mana-mana pihak yang boleh mengurus,” katanya yang juga presiden Parti Demokratik Progresif (PDP).

Beliau menambah kata walaupun pihaknya menghadapi beberapa halangan dan kekangan ketika mengatur pengangkutan bekalan perubatan ini, termasuk prosedur yang rumit semasa proses pengimportan, semuanya berbaloi jika mereka dapat menyokong barisan hadapan.

“Saya berterima kasih kepada semua yang telah membantu dalam proses ini, baik di China maupun di Malaysia.

“Kerjasama dan koordinasi bersama antara kami telah menghasilkan kebaikan ini yang membuahkan hasil dan hubungan diplomatik yang baik antara Malaysia dengan China,” katanya.

Walaupun pandemik ini telah menjejaskan ekonomi dan perdagangan dengan banyak negara, Tiong menegaskan bahawa ia juga telah melepaskan rasa masyarakat dan kerjasama bersama di kalangan rakyat untuk membantu masing-masing melalui perjuangan.

“Saya berharap lebih banyak pihak akan bersatu dalam beberapa hari mendatang untuk memberi sokongan kepada kami yang terbaik, paling praktikal.

“Sokongan juga termasuk mematuhi keperluan perintah kawalan pergerakan seperti pergerakan terhad, mengamalkan kebersihan yang baik dan bersikap jujur ​​tentang sejarah perubatan semasa pemeriksaan,” kata Tiong.