KANGAR: Mendapat ilham daripada filem animasi  ‘The Flintstones’, seorang atlet tenpin boling Perlis  mengunakan kreativiti   menjadikan ruang tamu rumahnya sebagai ‘lane’ untuk berlatih boling sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pegerakan (PKP).

Muhammad Ekmal Hakim Abdullah, pemenang pingat emas kategori TPB 5-6-7 (Celebral Palsy)  Para Sukan Malaysia (SUKMA) edisi Perak 2018, dan Sukan Paralimpiad edisi Sarawak 2016 dan edisi Pahang 2012 berkata beliau menjadikan botol air minuman sebagai  ‘pin’ dan tilam nipis sepanjang tiga meter sebagai ‘lane’.

“Oleh kerana menguna bola boling, saya letak  kusyen sofa di sekitar ‘lane’ agar dinding rumah tidak rosak,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Muhammad Ekmal yang juga pemberita sambilan berkata walaupun ‘lane’ yang dibuatnya tidak sehebat di pusat boling beliau tetap rasa gembira kerana dapat meneruskan latihan bagi mengekalkan momentum.

“Saya guna barang yang terdapat  di sekitar rumah untuk teruskan latihan tiga kali seminggu agar tidak lupa ‘step’ dalam melakukan balingan.

“Bagi saya atlet perlu sentiasa berlatih tidak mengira musim jika mereka ingin terus kekal cergas dan perlu guna kreativiti dalam keadaan sekarang agar dapat terus berlatih,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Muhammad Ekmal berkata beliau berazam untuk terus mempertahankan pingat emas pada  Para Sukma edisi 2020 walaupun temasya itu ditangguh kerana penularan wabak COVID-19.

“Impian saya adalah untuk mewakili negara pada peringkat Sukan Para ASEAN satu hari nanti,” katanya yang mula berlatih boling sejak umur lapan tahun.– BERNAMA