Kucing miliki wajah menakutkan

SWITZERLAND: Xherdan merupakan kucing yang menjadi terkenal gara-gara wajahnya yang menakutkan. Kucing spesies sphinx ini tidak mempunyai bulu di badan, malah badan kucing ini juga berkedut dengan wajah agak menakutkan.

Pemiliknya, Sandra Filippi, 47, yang berasal dari bandar Rüti, Switzerland, amat menyayanginya dan mendakwa di sebalik wajahnya yang menakutkan itu, Xherdan ialah kucing yang peramah dan gemar bermain dengan ahli keluarganya Sandra.

Menurutnya lagi, pertama kali melihat wajah Xherdan, orang akan menjadi kekok dan gerun namun apabila mereka melihat sikapnya yang manja dan suka dibelai, mereka mula menyukainya.

Sandra memberitahu badan kucingnya itu berkedut sejak ia lahir namun kucing itu aktif dan mengiau setiap kali teruja, lapar, bermain, dibelai dan dipeluk.

Sejak videonya menjadi tular di laman sosial, warganet mengambarkannya sebagai kucing berkedut yang pintar, beluncas, makhluk asing dan pelbagai pangilan lagi, namun bagi Sandra, Xherdan ialah kucing yang paling sempurna baginya.

 
Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak