Lapan hari minum air sungai

SPAOH: Seorang warga emas hanya bergantung dengan makan sayur midin dan minum air sungai selama lapan hari sejak dia dilaporkan hilang pada 10 April lalu.

Menurut wakil penduduk Kaunselor Abang Suhordie Abang Zaini, Lajung atau Abu Bakar Dayat, berumur 60 tahun dari Kampung Hulu ditemui selamat oleh pasukan mencari dan menyelamat sekitar jam 2.20 petang semalam dekat hutan kecil Sebetan.

“Bagaimanapun, Lajung dijumpai dalam keadaan sangat lemah. “Dia mendakwa tidak menyentuh sebutir nasi selama hilang, sebaliknya bergantung kepada sayur midin dan air sungai sahaja,” katanya kepada Suara Sarawak baru-baru ini.

Jelasnya, dia kemudian dibawa ke Klinik Kesihatan Spaoh untuk tindakan lanjut. “Syukur, usaha penduduk dan agensi penyelamat membuahkan hasil. Saya mewakili ahli keluarga Lajung mengucapkan terima kasih,” ujarnya.

Terdahulu menurut kisah yang diceritakan oleh anak saudaranya, pada malam sebelum hilang, dia didapati meracau ketika sedang tidur.

“Saya dan ahli keluarga lain pun berasa pelik. Namun apabila dijenguk dia sedang tidur… sehingga dia meracau selepas itu, kami biarkan sahaja,” jelasnya.

Namun menjelang pagi, ahli keluarga sekali lagi terkejut melihat dia sudah tidak berada di tempat tidur dekat belakang rumah (pondok).

Bimbang dengan keselamatannya, ahli keluarga bertindak membuat laporan di Balai Polis Spaoh dua hari kemudian.

Suara Sarawak